Ja, hur ska vi göra?

Sitter och lyssnar på P1 - ja hej och hå. Folk har ringt in och sagt att de inte tänker vaccinera sig utan ta influensan som den kommer och låta naturen ha sin gång. Då svarar "smittsskyddsläkaren Inger Andersson-von Rosen att den här influensan är ny och man inte vet hur den drabbar och att det är problemet med en pandemi. Nästa sekund säger dom att de upphandlade vaccinet 2007? Men. då fanns ju inte svininfluensan. Den är bara fem månader gammal. Då frågade programledaren hur de visste det 2007? Svaret blir, att det är fågelinfluensa-vaccinet som gjordes 2007 som snabbt har ändrats i en beståndsdel för att fungera på svin-influensan. Herregud, va sysslar dom med? Beställde dom så mycket fågelinfl.vaccin 2007? Är det verkligen så lätt att byta ut en beståndsdel i ett vaccin? Vaccinet inte är utrett, det vet vi ju, och även att tillverkarna har fått befriat ansvar från framtida skadeverkningar, det vet vi också.

18 miljoner doser, vad kostar det? Gardasil kostar 1118 kr per dos , och vi kan nog räkna med att svin-vaccinet kostar däromkring. Det skulle bli 20 124 000 000 kr. Alltså över 20 miljarder! Ur vilken budget tar staten dessa pengar? Tänk vad samhället skulle kunna göra med dom pengarna när det gäller skola, vård och omsorg.

Nu frågar programledaren om man inte NU kan strunta i att vaccinera sig, eftersom antal sjuka minskar och att influensan inte verkar så allvarligt. Då svarar Inger Andersson-von Rosen: "Nu talar du om sådant vi inte vet, vi vet ju inte om influensan ger sig. Det är bäst att ta vaccinet oavsett - för det kan komma en våg två eller tre och drabba oss framöver.
Hmmmm, programledaren visste inte hur det skulle gå och avfärdades. Men HON vet ju inte heller om det kommer en våg två eller tre, och ändå uppmanar hon oss att ta vaccinet.

Vi har alla ett ansvar för vår egen hälsa och hur vi möter andra människor i vår omgivning. Hur Ni än tänker göra - vaccinera Er eller inte - så sök information och ta ett eget beslut. Men glöm inte - det finns ingen att ställa till svars om Du blir sjuk av vaccinet. Då får du klara dig själv.

Bild: Hur ska jag göra?