Men det är ju så smidigt...

Mellan 5 och 10 procent av alla äldre i Sverige lider brist på B12 och Miia Kivipelto tror att många fler ligger i riskzonen. En orsak är att förmågan att ta upp vitaminet minskar när man blir äldre.

Till det kommer rapporter om att vitaminet lätt förstörs under tillagning och främst i mikrovågsugn.

"–Det finns stora skäl att utreda hur uppvärmning i mikrovågsugn påverkar vitamin B12. Det finns oroande forskarrapporter samtidigt som man inför system där äldre dagligen erbjuds mikrad färdigmat, säger Miia Kivipelto.


Skadorna förstärks om maten värms länge, på hög effekt och med tillsatt vatten, säger Diego Moreno, forskare vid det spanska vetenskapsrådets forskningscenter i Murcia.

–I våra försök är ångkokning mest skonsamt för vitaminerna medan upphettning i mikron är värst. Det är helt klart en bra idé att inte överanvända mikron, säger Diego Moreno."

Vad det gör med maten åt våra minsta det förtäljer inte historien. Men, det är ju så lätt och smidigt att värma maten i micron.

 

#1 - - yvonne:

Det här är skrämmande och borde uppmärksammas mer. Äldre människor har dessutom oftast brist på den faktor ( intrinsic faktor)som finns i magen och är en förutsättning för ett bra upptag av B12. Man ger därför B12 i injektioner eller tabletter som läggs under tungan och tas upp av blodet där. De blodprov man använder för att kontrollera B12-brist kan vara missvisande.

Symtom på B12-brist: koncentrationsstörningar, dåligt minne, trötthet, förvirring, stickningar i händer och fötter, tinnitus,dålig hårkvalitet, smärtande tunga m.m

Det är främst äldre, alkolister och vegetarianer som ligger i riskzonen för att utveckla brister. Kvicksilver kan ha negativ inverkan på vitaminet och personer med amalgamskador/fyllningar kan få brister som påverkar nervsystemet. B12 tas alltid tillsammans med folsyra.