Svensk vapenexport!!!

Ja ja ja... gammal skåpmat, men ändå.

I Sverige tillverkar vi vapen, okej. Vi säljer vapen utomlands, på export, okej. Så långt förstår jag. Men, hur är det möjligt att vi inte får sälja vapen till krigförande länder? Och, vad tusan ska man göra med krigsvapen om de inte ska användas i krig?
Och, varför ojja sig och ondgöra sig över att amerikanska soldater använder svenska vapen i kriget i Irak? När vi ju faktiskt sålt vapnen till USA från första början. Att de sen hamnar lite här och där pga olika orsaker, som stöld, vidare-export mm - är det konstigt?
Nu krävs det från "fredshåll" att myndigheterna ska kolla upp exporten bättre, så inte svenska vapen hamnar i krigförande länder.

Men käre tider - hur naiv får man vara? Och hur kan man vara "fredsbevarande" och samtidigt bejaka vapenexporten?

Jag vill gärna dra en liknelse. Låt oss säga Du ger ett skarpladdat vapen till en tre-åring, talar om att det är laddat och att det är farligt, men säger samtidigt att han inte får skjuta. Och om han ändå måste skjuta, får han se till att inte sikta på någon...

Vem gör något sådant? Och vad blir påföljden i så fall? Och, varför ska vi över huvud taget tillverka och sälja vapen? Krigsvapen? När de inte får användas i krig?

Hur naiv är man som stat (Sverige) om man tror, att alla vi exporterar vapen till använder dom i övningssyfte, bara inom egna landets gränser och i egna landets försvar???

Nog finns det mycket dumt folk i beslutsfattande ställning världen över - men det här tar nog ändå priset!



Svensk vapenexport
Distination och summa
i miljoner kronor:
Nederländerna: 2.500
Sydafrika: 1.800
Pakistan: 1.400
Finland: 950
Storbritannien: 930
Indien: 900
USA: 640
Danmark: 580
Tyskland: 460
Frankrike: 460

Svensk vapenexport.
År och belopp i miljarder kronor:
2005: 8,6
2006: 10,4
2007: 9,6
2008: 12,7
2009: 13,6