USA - dubbelmoralens högborg!

I dag ser USA Egypten som en av sina starkaste allierade i Mellanöstern och arabvärlden.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har manat alla parter i Egypten till återhållsamhet. Hon säger också att "USA anser att den egyptiska regeringen, som länge varit en viktig samarbetspartner, är stabil."

Jaha, och nu kämpar folket för att få bort regeringen och Mubarak. De vill ha ett demokratiskt samhälle med fria val. Varför är det ett problem för USA?

USA har ju i åratal varit i mellanöstern och härjat - just för, som de säger, "hjälpa" bl a Irak och Aghanistan in i demokratins trygga hamn. Varför gäller inte detta även Egypten?

Nja, kollar man hur strategiskt landet ligger med deras Suez-kanal och närheten till andra arabländer så... hmmm?

Egypten har även tecknat fredsavtal med Israel, vilket retat andra arabstater. Nu har fler arabländer - OCH Egypten - alltså gjort gemensam sak i sin strävan efter demokrati. Men - USA manar till återhållsamhet.

Detta visar ju med all önskvärd tydlighet att USA är full av skit!

Elavbrott och inget vatten i kranen?

Så har jag då varit till affären och handlat igen. Vid kassan var kön lång och seg. Kortläsaren fungerade nämligen inte. Den läste varken ICA-kort eller bankkort.
Efter den stackars stressade kund som stod där när jag kom, gick en man fram. Han sa till kassörskan: "Lika bra betala med kontanter, eller hur?"
"Jodu... skrattade hon tillbaka. I dag krånglar allt!"
I en annan affär började vi som var där samtala med ägaren om de nya reglerna som säger att bankerna tänker sluta hantera kontanter.  Blev där uppmärksammad på ett beteende som jag genast kände igen.
De kunder som betalar med kort (sa affärsinnehavaren), de köper gärna lite extra grejer... tar mer än de tänkt från början. Medan de som betalar kontant bara köper det de skulle ha från början och t o m prutar ibland.
Visst känner man igen sig, eller hur? Men vaddå - tillväxten ökar ju,,, och det är ju bra, eller?

På macken lite senare, fick jag höra att det inte lönade sig att sälja tidningar längre.
"- Kostar dom tio kronor kan jag lika gärna GE bort dom, för det lönar sig inte att ta betalt med kort i såna lägen!" utbrast en frustrerad mackinnehavare.

På väg hem slog mig en tanke som ofta återkommer när jag tänker på vårt "välfärdssamhälle".
SÅRBARHETEN!
Allt omkring oss står och faller med elektriciteten och vattentillgången. Värme, vatten, toaletter och allt annat i hemmen? Bankomater, bensinpunpar, ALLA former av kortläsare, IT-tekniken mm mm.?

Vad händer hemma hos Sveriges invånare när strömmen eller vattnet försvinner? 
Ja, du kan inte göra någonting! Du kan spola på toaletten, inte laga mat, inte släcka törsten, inte se på TV inte lyssna på radio (många gör det genom datorn och mobilen i dag, å den måste ju laddas). Du kan inte betala dina räkningar, inte ringa 112.
Vad händer ute i samhället? Ja, du kan inte handla i en affär, för allt styrs av el. Du kan inte tanka bilen (de som ska köra ut med vattentankar till våra samhällen kan man ju bara hoppas har bilen fulltankad INNAN strömavbrottet). All belysning försvinner i hemmen, i skolor, på gatorna, i affärerna. Ja, du kommer inte ens in genom butikernas dörrar, kanske inte ut heller. Du kan inte använda bussar - för de tar inte emot kontanter (inte kan de tanka heller, som sagt). Portkoder fungerar inte osv osv. 
 
Är det inte därför vi har Försiktighetsprincipen? För att säkra samhället och våra vardagsliv? Att ha tillgängligheten tryggad för oss människor... Principen ska ligga till grund för ett människovänligt samhälle, inte fuskas med både lokalt och centralt, både på kommunnivå och regeringsnivå. Samhället ska vara till för människan och inte tvärtom. Och definitivt inte enbart för aktieägarna.

Men okej, vi kan fortsätta med struts-mentaliteten. Jag är 55 i år, har jag tur lever jag i minst trettio år till. Och har jag ännu mer tur får jag vara med om "Den stora förändringen" under min livstid.
Själv skulle jag inte få panik om jag blev tvungen att leva som man gjorde i seklets början. Bära vatten i hink, utedass, elda med ved för värme och matlagning. Vet faktiskt ganska mycket om den livsstilen.
Men mina barn och barnbarn? Vad kan dom om vedspisar som ryker in? Eller om hur man nackar en höna och lagar till middag? Hur man mjölkar en ko, lagar ett läckande tak eller tar till vara skogens resurser?

All denna kunskap försvinner mer och mer för varje generation. Det blir svårare och svårare att ta ett steg tillbaka i utvecklingen. Men DET är tydligen inte viktigt alls. Så länge tillväxten ökar. Så länge man kan minska personalstyrkan i sitt företag och staten kan dra ner på sina omkostnader. Så länge ingen tar ansvar för någonting. 

Men vi vanliga dödliga får betala ett högt pris - genom ett otillgänglig och omänskligt Sverige!

Bilden: Vårt nya kök, med vedspis. Kamin i vardagsrummet och ett utedass på gården. Nära till sjön med vatten och fisk, nära till skog och mark. Med ett sådant boende klarar man sig väldigt bra. Men, hur många har det så här?  


Vinter-Qigong...

Längst ut på vår pir, ett hundratal m rakt ut i Vänern.
Med bara fötter och total koncentration.
En underbar upplevelse...