... mandelblom, kattfot och blå viol...


Det är namnet på ett program som gick i midsommarhelgen, på TV... ja ja, man kan faktiskt titta på TV en sån helg. Sen gick TV´n sönder... ha ha ha - så nu har vi ingen!

Nåväl. Programmet handlade om öppna betesmarker, och det var en biolog som förklarade en massa intressanta grejer som jag aldrig vetat tidigare.

Men, det som fick mig att tänka till var, att han påpekade en sak om våra gräsmattor. Han sa, att det myckna gräsklippandet gör det svårt för våra insekter. De saknar den mångfalden som oklippta gräsmattor utgör. För det finns ju insekter som behöver tillgodoses överallt - inte bara där det är obebott.

Vi hade inte klippt vår gräsmatta på ett par veckor innan midsommar, och jag skämdes faktiskt lite över, att vi inte gjorde det inför helgen. Men nu...

När jag kom ut nästa dag - med programmet i färskt minne - bestämde jag mig för att låta gräsmattan förbli oklippt. Mina närmsta grannar fick en förklaring samtidigt som jag och min man tog trimmer och kratta och gjorde rent runt träd och buskar, kanter och rabatter. Krattade bort "renset", men lämnade vår stora gräsmatta orörd.

Och faktum är, att när vi nu verkligen SER OSS OMKRING... har vi upptäckt en massa roliga, vackra och annorlunda växter i gräsmattan. Och det surrar nåt alldeles otroligt överallt. Det har det nog gjort i vår oklippta gräsmatta i ett par veckors tid - men vi har aldrig lagt märke till det förut. Och det gott folk, är ju egentligen ganska ynkligt.
Se bilderna - min gräsmatta!

När vi hade ansat alla kanter och beskådade resultatet så var det faktiskt riktigt vackert. Gräsmattan är full av vitklöver. Vad alla andra växter heter vet jag tyvärr inte, men vackert är det. Nu väntar jag bara på alla fjärilar som förväntas komma...

Så varför inte... Alla ni som har gräsmattor. Låt dom vara ett par veckor. Det behöver inte se ovårdat ut om man trimmar runt träd och annat och blir av med allt "spret".
Belöningen kommer direkt i form av insekter, fåglar och oväntade växter, vilka kommer att fylla er trädgård.

Att jag inte gjort detta för längesedan begriper jag inte. Själv tycker jag just nu att min gräsmatta är den vackraste i hela byn. Och vem vet, kanske vi kan ha ett slåttergille fram i slutet av juli, och får användning av gamlar liar? Varför inte...

Kolla gärna in länken:
http://biologin.wordpress.com/2010/05/31/oklippta-grasmattor-ger-storre-biologisk-mangfald/

 

Lucköppning!

Ibland får man lära sig den hårda vägen. För två veckor sen slog åskan ner och min dator gav upp. Iväg till Skövde med den på service. Åter igen efter en vecka... 4 500 kr. Häpp!

Men inte fasen funka det...

I går kom "datakillen" hit och skulle fixa allt. Bytte modem, kablar och i princip allt. Det tog 3,5 tim... va det kostar med resa och allt vet i sjutton.

Men, och det är ett stort MEN - min dator kommer aldrig mer att bli sig lik.
Mängder av info har försvunnit. Bilder, dikter, dokument, mallar till min mans företag mm.
Och det är så märkligt alltihop. En del mappar finns där men, mer än hälften av innehållet är borta. Andra mappar har helt enkelt tömts och ligger där... tomma.  Nåväl, mina dikter har jag skrivit ut och har i en fysisk bokhylla, så de går ju an.

Men faktum är, att jag satt här vid datorn i går och grät. Jag GRÄT för att det hade försvunnit.
Sent omsider gick jag och la mig. Det var då jag insåg...
Det var tydligen dags att lära sig något IGEN. Ännu en lucköppning i livets kalender.

Hur kan det gå så långt att man blir helt förtvivlad över en sån här sak? Jovisst, försvunna bilder är allltid tråkigt, men...

Jag tänker ofta på de tibetanska orangeklädda munkarna som endast får ha sju ägodelar, inklusive kläderna på kroppen. Många gånger har jag på kvällarna legat och funderat över vilka sju ägodelar jag skulle ha i så fall.

Kläder? Ja det fick väl bli nåt sånt där heltäckande som munkarna har, och så något till fötterna. Jag kan inte gå barfota alla årstider.
Papper och penna naturligtvis, och fåfäng som jag är, en spegel och nåt att sätta upp håret med. Det blir sex saker.

Sjunde saken? Ja inte skulle det vara mobilen eller datorn i alla fall. Nä, det fick nog bli en cykel... så jag kan ta mig hit och dit.

Men det stora problemet är nog att hitta fler "sju-tingare" att bo ihop med. För hus måste jag ju ha, eller koja... grotta kanske?

De tibetanska munkarna bor ju tillsammans i kloster. Drömmen vore ju att ha hela sina familj på ett ställe, kanske de bästa vännerna också. Då har man ju inget behov av att kunna ringa eller resa, då finns ju alla runt omkring mig.

Nåväl... drömma kan man ju.

Till er som säger att man kan skydda sin dator, skaffa backup hit och dit vill jag bara säga: Hur kan man kalla en teknisk utveckling bra för mänskligheten -  om man hela tiden måste gardera sig till höger och vänster? Vad kostar allt detta? Är vi alla verkligen så tekniskt kunniga och intresserade?
Det är och förblir ett skapat behov, som står och faller med att eltillförseln fungerar. Och, till sist... Moder Jord segrar alltid i sista änden. Vinden, vattnet, elden och jorden - i form av orkan, översvämning, åska och jordbävning.

När Moder Jord talar gör vi allt bäst i att stanna upp och lyssna! 


Svar från Mjönes... igen

.... och han tar inte frågan på särskilt stort allvar, med tanke på att han inte bemödar sig med att jag ska kunna läsa hans svar.


Det 鋜 ett gammalt, l鰏ryckt citat. Jag vet inte p?rak arm n鋜, i vilket sammanhang, det 鋜 gjort. Om det handlade om exponering fr錸 basstationer f鰎 mobiltelefoni, tr錮l鰏a datorn鋞verk eller radio och TV s?h錶ler det i stort sett fortfarande. Men vetenskapen g錼 ju fram錿 och kunskapsl鋑et f鰎鋘dras. Man kan ju bara utg?fr錸 det kunskapsl鋑e som r錮er n鋜 yttrandet g鰎s.

H鋖sningar

Lars Mj鰊es

Kan ju passa på att skicka med en länk till Telias sändarkarta över 4G-master i Sverige. Ni som följt min blogg vet ju hur mycket större risk det är med 4G-master/tekniken. Här ser ni hur många master de hittills hunnit "slänga upp". Vad gäller detta har de tydligen både tid och pengar, men att underhålla det fasta nätet? DET har inte Telia råd med.
http://telia4g.se/?page_id=36