... mandelblom, kattfot och blå viol...


Det är namnet på ett program som gick i midsommarhelgen, på TV... ja ja, man kan faktiskt titta på TV en sån helg. Sen gick TV´n sönder... ha ha ha - så nu har vi ingen!

Nåväl. Programmet handlade om öppna betesmarker, och det var en biolog som förklarade en massa intressanta grejer som jag aldrig vetat tidigare.

Men, det som fick mig att tänka till var, att han påpekade en sak om våra gräsmattor. Han sa, att det myckna gräsklippandet gör det svårt för våra insekter. De saknar den mångfalden som oklippta gräsmattor utgör. För det finns ju insekter som behöver tillgodoses överallt - inte bara där det är obebott.

Vi hade inte klippt vår gräsmatta på ett par veckor innan midsommar, och jag skämdes faktiskt lite över, att vi inte gjorde det inför helgen. Men nu...

När jag kom ut nästa dag - med programmet i färskt minne - bestämde jag mig för att låta gräsmattan förbli oklippt. Mina närmsta grannar fick en förklaring samtidigt som jag och min man tog trimmer och kratta och gjorde rent runt träd och buskar, kanter och rabatter. Krattade bort "renset", men lämnade vår stora gräsmatta orörd.

Och faktum är, att när vi nu verkligen SER OSS OMKRING... har vi upptäckt en massa roliga, vackra och annorlunda växter i gräsmattan. Och det surrar nåt alldeles otroligt överallt. Det har det nog gjort i vår oklippta gräsmatta i ett par veckors tid - men vi har aldrig lagt märke till det förut. Och det gott folk, är ju egentligen ganska ynkligt.
Se bilderna - min gräsmatta!

När vi hade ansat alla kanter och beskådade resultatet så var det faktiskt riktigt vackert. Gräsmattan är full av vitklöver. Vad alla andra växter heter vet jag tyvärr inte, men vackert är det. Nu väntar jag bara på alla fjärilar som förväntas komma...

Så varför inte... Alla ni som har gräsmattor. Låt dom vara ett par veckor. Det behöver inte se ovårdat ut om man trimmar runt träd och annat och blir av med allt "spret".
Belöningen kommer direkt i form av insekter, fåglar och oväntade växter, vilka kommer att fylla er trädgård.

Att jag inte gjort detta för längesedan begriper jag inte. Själv tycker jag just nu att min gräsmatta är den vackraste i hela byn. Och vem vet, kanske vi kan ha ett slåttergille fram i slutet av juli, och får användning av gamlar liar? Varför inte...

Kolla gärna in länken:
http://biologin.wordpress.com/2010/05/31/oklippta-grasmattor-ger-storre-biologisk-mangfald/