Men är dom inte riktigt kloka?

Nu kan vi läsa om:

""Sorin Group och Orange lanserar lösning för fjärrövervakning till patienter med pacemakers i Europa

SMARTVIEW fjärrövervakning kombinerar intelligent kardiovaskulär utrustning med säker e-medicinsk teknologi och förbättrar vården av hjärtpatienter och servicen till vårdpersonalen.

Sorin Group (Reuters: SORN. MI), som är en global leverantör av medicinteknisk utrustning och ledande inom behandling av hjärt-kärlsjukdomar och Orange Business Services har nyligen lanserat SMARTVIEW ™, en lösning för fjärrövervakning av hjärtpatienter med pacemaker. SMARTVIEW lanseras i flera länder i Europa.""

 

Och... vi alla som är insatta i elektromagnetisk strålning och dess risker, vi VET att pacemakers påverkas negativt av strälning från mobil. Varningar finns på medicinska nätsidor, såsom denna:

 

""Det finns miljöer och apparater som kan ge störningar; exempelvis på sjukhus, hos tandläkaren eller hos sjukgymnasten. Vanliga hushållsapparater som mikrovågsugn, brödrost, dammsugare, tvättmaskin, TV, rakapparat, borrmaskin eller gräsklippare har däremot ingen störande effekt. Maskiner eller apparater som alstrar mycket starka elektromagnetiska fält, eller som innehåller en kraftig radiosändare, kan däremot störa. Dit hör elkraftstationer, starka elektriska maskiner (exempelvis elsvetsar) och amatörradiosändare.

Om du känner av hjärtklappning eller långsam oregelbunden puls ska du stänga av den aktuella apparaten eller flytta dig från den, så försvinner obehagen.""

 

Eller detta:

 

""Ni kan andvända mobilen i bilen. Ett pacemakerföretag har byggt in ett filter/skydd i pacemakern som gör att mobilsignalerna inte påverkar pacemakern. De företagen som inte har detta skydd rekomenderar ett säkerhetsavstånd på 20-30 cm från pacemakern. Signalen från en mobiltelefon kan uppfattas som en hjärtsignal och gör då att pacemakern låter bli att stimulera.Lägger man bara inte mobilen direkt över pacemaker i ex bröstfickan så är det inga problem att andvända den.""

 

På sidan www.pacemaker-info.se som är direkt riktad till de som använder pacemaker står det:

 

Pacemakern hindrar dig inte från att använda vanliga elektriska apparater i hemmet. Dator, brödrost, mikrovågsugn, radio, tv, rakapparat, dammsugare och telefon stör inte pacemakern. Det går också bra att använda mobiltelefoner men de bör inte förvaras precis intill pacemakerdosan. Din pacemaker fungerar också oberoende av röntgen, ultraljudsundersökningar och mammografi.

Tänk ändå alltid på att, i god tid före en medicinsk behandling eller undersökning, berätta för läkare, sjukvårdspersonal och tandläkare att du har en pacemaker. Inför vissa ingrepp kan du behöva antibiotika till skydd mot infektioner.

Undvik EMI

Din pacemaker kan påverkas av stark elektromagnetisk interferens (EMI=magnetfält) från yttre störningskällor. Du bör informera din pacemakerläkare om du i ditt arbete kommer i kontakt med kraftiga elektromagnetiska fält.

Det är klokt att inte stå stilla intill apparater som alstrar hög EMI. Exempel på sådana är metalldetektorer och säkerhetssystem som används i butiker och på flygplatser. Om du mekar med bilen, tänk på att bilens elsystem också kan orsaka EMI. I regel behöver du bara gå undan från EMI-källan eller stänga av den för att störningen ska upphöra.

Först säger dom in infot att man kan leva som vanligt och använda mobil. Sen längre ner står det "undvik EMI" hos bl a metalldetektorer eller säkerhetssystem. Då kan jag ju upplysa att strålningen bland dessa grejer inte ligger i närheten av strålningen från t ex en modern iPhone. Hur är det möjigt att inte denna sakkunniga sida känner till detta faktum???

Ni kan ju själva bedöma vad som är rimligt och hälsosamt!