Vi läser mer på pacemaker-ino.se...

Här ser vi en fråga från en orolig person.

Svaret är riktigt anmärkningsvärt (?!):

 

""Är elöverkänslig och reagerar på mobiler, elektromagnetiska fält mm. Har problem med för låg och oregelbunden puls och gått med bandspelar-EKG som visar detta. Får lätt yrsel och nattetid är pulsen kring 40, på dagen 80-90. Nu pratas det om pacemaker och jag undrar hur det går ihop med elöverkänslighet.

Hej,

Tyvärr kan jag inte svara på denna fråga och jag hittar inga svar i litteraturen. Som du vet förnekar vissa personer att elöverkänslighet finns.

Din puls verkar ligga normalt dagtid och på natten kan man ha en puls ner mot 40 utan att få pacemaker. Många är yra när det går upp på natten och det kan bero på lågt blodtryck och inte alltid långsam puls.

Man kan förse dig med en sk temporär pacemaker ett par dagar. Man lägger in en elektrod via en halsven och kopplar den till en yttre pacemaker dvs utanför kroppen.Så kan man se hur du mår. Går det bra kan du få en permanent pacemaker.

I Lund har vi väl lagt in tiotusentals pacemakers men jag kan inte minnas att vi fått ta ut något system pga el- överkänslighet.

Kanske någon i läsekretsen har någon kommentar i vårt Forum?

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund""

 

En annan frågar om bluetooth och handsfree: 

 

""Det känns ju självklart att inte ha mobilen i bröstfickan, men hur är det med en handsfree i bröstfickan som använder sig av bluetooth?

Vilken del av pacemakersystemet dvs själva dosan, sladdarna eller elektroderna i hjärtat är känsligast för störningar. Med andra ord: När ni talar om säkerhetsavstånd - vad skall man mäta från?

Hej Per.

Blåtand är inte farligt på något sätt för pacemakern.

Vi brukar mäta från pacemakerdosan när det gäller säkerhetsavstånd till t ex en mobiltelefon.Vid de tester vi gjort i Lund fick vi lägga mobilen på pacemakern för att påvisa ev störningar. Några mobiler påverkades inte alls.

Vid större störkällor som stöldlarm etc får man tänka på att elektroderna i kroppen blir som en slags antenn och fångar upp elektromagnetiska signaler.

Det är svårt att uppge något avstånd som Du förstår men det rör sig omkring några decimetrar hos vissa pacemakrar. Passerar man stöldbågrana i normal takt skall inget hända.

MVH

Thomas Fåhraeus

Pacemakerläkare i Lund""

 

(Bilden: Thomas Fåhraeus som alltså är LÄKARE och specialist på pacemakers... han hittar inga svar i litteraturen. Märkligt, det finns ju hur många sidor på nätet som helst med information, bara att googla.)