Kaffe Kaffe Kaffe

Visst är det gott... detta förbannade kaffe!
Jag har perioder när jag inget dricker. Ibland klarar jag ett par månader, ibland bara nån vecka.
Kaffe innehåller kolesterolhöjande ämnen. Och det i sig är väl inte så farligt. Kroppen höjer kolesterolet som ett skydd mot stress, rökning, dåliga kostvanor, övervikt och när kroppen inte får tillräckligt med motion.
Att vi skulle öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar när vi får lite högre kolesterol, är en teori som bara lever kvar hos dåligt insatta läkare.
 
1718 var importen till Sverige 712 ton det vill säga 0,33 kg kaffe per person. Idag är importen 110.000 ton vilket motsvarar över 10 kg kaffe per person och år.
 
Kaffe innehåller ett tjugotal toxiska substanser varav 4-5 är direkt cancogena, främst ökar risken för cancer i bukspottskörteln.

Men, det värsta med kaffe är nog ändå att det hindrar näringsupptaget, i synnerhet järnet. Och detta är tyvärr en av orsakerna att vi kvinnor ofta lider av järnbrist.
På mödravården rekommenderar barnmorskan oss kvinnor att undvika kaffe under graviditeten. Men endast pga av koffeinet. Att det skulle förhindra näringsupptaget talar de aldrig om, inte heller att det ökar järnbristen... vilket ju alltid är ett problem för gravida kvinnor.
 
För en kvinna tar det upp till fyra timmar för levern att förbränna en kopp kaffe, vilket innebär att - för den som dricker några koppar kaffe om dagen - så är levern fullt sysselsatt med reningen av kaffet. Alla andra reningskrävande ämnen som vi tillför/har i kroppen får stå tillbaka för kaffet. För en man är tiden något kortare.
Att levern är vårt reningsorgan är inget nytt. Betänk då vilket jobb levern får utföra när du hela tiden, kanske fem sex gånger om dagen, dricker en "slät kopp kaffe"?
 
Vårt stora hälsoproblem när det gäller kaffet är nog ändå, att vi här i landet har för vana att "ta en kopp på maten". För att kroppen ska hinna ta upp all näring efter en måltid krävs att du inte dricker kaffe på två timmar efter du ätit. Hur många gör det?
 
Är det konstigt att vi lider av bristsjukdomar, allergier, ofta återkommande förkylningar mm mm. Ta sen med all annan skit vi har i vår omgivning såsom; tillsatser i mat, miljögifter i mat och i luft, mobilstrålning, stress... ja då inser vi nog snart att vi misshandlar vår kropp rejält.
 
Det autonoma nervsystemet består av nerver som styr funktioner i kroppens olika organ som inte är  direkt viljestyrda; såsom hjärta, lever, mage, lungor, spottkörtlar mm. Detta nervsystem gör att du kan andas, att hjärtat slår och att dina kroppsorgan fungerar som de ska... utan att du behöver tänka på det. Något som vi alltså tar för givet. Det är först när du sätter i halsen, får leversvikt, hjärtinfarkt och andra symptom som du faktiskt inser att du har en kropp som brukar fungera av sig själv. Då är det för sent, då är problemet ett faktum. Borde vi inte ta hand om oss lite bättre? Ty, när vi är friska är det mycket vi önskar... men när vi är sjuka är det bara en sak vi vill...

McDonalds har sin egen lösning på detta. De tycker "Du är värd en kopp kaffe på maten"... jojo jag tackar! (Bilden tagen i går vid McD i Mariestad). Men å andra sidan finns det väl inte så mycket näring i deras mat som vår kropp kan tillgodogöra sig så... trött man blir!