Framför TV´n i dag...

Har slappat och zappat framför TV´n på fm. Och tyvärr, man blir inte särskilt upplyft precis.
 
Människor... vad är det för släkte egentligen? Hur i helvete har vi människor kunnat bete oss som vi gjort genom seklerna, och gör än i dag?
 
Min bonusdotter (15 år) kom hem häromdagen och berättade att de sett en film i skolan "Pojken i den randiga pyjamasen" som handlade om koncentrationslägren. De hade tydligen detta som tema i skolan nu. Lärarna hade sagt att detta var viktigt och att vi aldrig får glömma det hemska som hänt judarna under andra världskriget.
 
Ja, men det är väl självklart. Detta var hemskt. Det finns inte många i livet kvar som kan berätta om hur det verkligen var. Men jag undrar ändå... Hur kommer det sig att just detta med judarna har värnats om så mycket, att just detta tas upp i skolorna runt om i världen, år efter år efter år? Varför pratar man ínte lika mycket om Stalin och Ryssland? Det som hände där var ju snäppet värre. De dödade ju sina egna landsmän. 10 miljoner bönder flydde och många av dom dödades eller sändes till Sibirien och Gulag.
 
På TV i dag gick en dokumentär om ett specifikt tillfälle. När 8000 "klasslösa" sändes till en öde ö i norra Ryssland, där de inte hade varken tak över huvudet eller mat att äta. Kannibalismen blev direkt och de stympade liken flöt i vattnet runt ön... ibland in till land och folk i närliggande byar blev förskräckta.
Men de s k klasslösa var inte alltid klasslösa. Myndigheterna plockade in folk som saknade sina pass - kanske bara glömt dom tillfälligt hemma - bara för att fylla kvoten. En mamma lämnade sin 12-åriga flicka utanför en butik medan hon handlade bröd. Den flickan arresterades och sändes i väg ensam till Sibirien. En annan kvinna hade faktiskt alla sina papper i ordning, men det brydde sig inte poliserna om, de ville fylla sin kvot. Hon var gravid och på resa hem till sin man som var officer. Hon födde sitt barn på ön, båda dog.
 
Vi kan jämför hur många miljoner människor som dog i koncentrationslägren och hur många Stalin hade ihjäl... Vi kan tala om dödssiffror i afrikanska länder, massakrar och våldtäkter. Vi kan tala om slaveriet och alla de som fördes från Afrika till Amerika under frunktansvärda former. Vi kan tala om olika urinvånare... indianer i Amerika, aboriginer i Australien osv osv.
 
Det är inte antalet dödade och lemlästade som är det viktiga i sammanhanget... utan just det faktum att vi faktiskt INTE PRATAR OM  DET! Vi pratar bara om "Förintelsen". Varför?
 
Varför?
 
(Bilden nedan kunde lika gärna vara från ett tåg på väg mot koncentrationslägren, men det är en bild från Stalins ryssland på 30-talet... det som ingen talar om, inte ens historielärarna på våra skolor)
 
#1 - - Martin:

Hej! Jag är en av dessa lärare som googlade för att hitta bilder från deportationerna (och som pratar om förintelserna. Bara för att man pratar om den ena hemskheten kan man också prata om andra hemskheter) Jag undrar om du kommer ihåg vad dokumentären hette?

Svar: "Pojken i den randiga pyjamasen"...
Rockester