Som sagt, nu händer det saker!

Såg på TV-nyheterna i går kväll. Ett långt inslag med unga forskare. De studerade förekomsten av melatonin innan läggdags. Och de hade kommit fram till, att man INTE ska kolla mobilen eller läsa på läsplatts innan man ska sova. Det blå ljuset stör nämligen kroppens melatonin-nivå och gör så att du inte kan sova. Du sover oroligt, vaknar ofta och är trött dagen efter. Detta resulterar i att inlärningen försämras under dagen och du får också svårt att komma ihåg saker och ting.
(Det finns en mängd andra symptom också, men det har jag tagit upp i andra inlägg här på bloggen).
 
Visst är jag jätteglad att detta kommer fram. Men "vi" som hänger med i forskar-rapporter från hela världen har vetat detta faktum i åratal. Och... vi har försökt att uppmärksamma det genom media på alla möjliga sätt.
Tack och lov att några unga forskare intresserat sig för detta.
Länk till nyhetssändningen:
http://www.svt.se/nyheter/sverige/ljuset-fran-skarmar-forsamrar-somnen-och-minnet
 
Frida Rångtell, sömnforskare vid Uppsala Universitet var mycket tydlig i sitt budskap:
"Ut med mobiler och läsplattor från sovrummet. Där ska vara mörkt och tyst"
 
Hurra, Jippy, Underbart! Tack tack massor för detta!!!
 
Men... När TV-sändningen är tillbaka i studion och de båda programledarna visas i rutan säger den ena (en kvinna):
-Ja det kan nog bli svårt för många av oss.
 
Gud hjälpe oss för denna okunskap. Och, detta gör ju även att man inte har några större förhoppningar att varningarna ska gå fram till gemene man, och att det sker nån förändring i hemmet. Tack för det SVT!!!
 
 
#1 - - Peter Frederiksen:

Jag såg också inslaget. Det sägs att det är blått ljus som är problemet eftersom det stör melatonin-produktionen.

Amen allvarligt, att filtrera bort blått ljus är den enklaste saken i världen. Antingen med en transparent, orangefärgad plastmapp över läsplattan, orangefärgade glasögon eller varför en gratisapp som justerar färgen på skärmen.

Så kan vi fortsätta läsa eböcker och ändå sova gott.

Svar: Ja du Peter. Det är tyvärr inte så enkelt. Det blå ljuset kan i längden skada ögonen och är som du säger mycket lätt att åtgärda. Men den stora faran är själva strålningen. Vill du veta mer fakta, och inte bara flyta med vad "experterna" (SSM, KI) säger, så kan du kolla in www.monanilsson.se - eller http://www.maxicom.se/Stralningsrisker.php - Bägge dessa personer vet vad de talar om. Mona Nilsson har skrivit två olika böcker, baserade på fakta och forskning från oberoende läkare, som behandlar riskerna med strålning. Kalle Hellberg har sålt själva tekniken i 40 år och har de senaste 25 åren upplyst folk om riskerna. / R
Rockester

#2 - - Peter Frederiksen:

Strålning är ju en helt annan femma. I inslaget och rapporten pratades det om blått ljus och blått ljus är som sagt enkelt att åtgärda.

Svar: Just det... och det är hela tiden ljus och värme de talar om. Mobiler med "låg strålning" som ofta görs reklam om handlar uteslutande om mätningar gjorda på ljus och värme... ALDRIG själva strålningen. Och, det är ju den som är farlig. Nu kommer snart femte generationen mobiler ut på marknaden, med bl a induktiv laddning. Bra! Då kommer vi äntligen att få synliga skador på huden och då kan våra "köpta" forskare inte längre förneka riskerna. / R
Rockester