Militära resurser ? ? ?

Under 2004 brändes 15 kvadratkilometer skog i området ner i Virungaområdet mellan Rwaanda och Kongo. Det är ett skyddat område, men satellitbilder som NASA tagit fram visar att skogen bränts ner. Befolkningen där vill öka den odlingsbara marken. Att bergsgorillorna får betala med sina liv är för dessa människor oftast helt ointressant.
 
"Virunga" heter en dokumentärfilm som hade premiär i början av november. Den handlar om just Virungas nationalpark. Den ligger i östra Kongo. I filmen får vi se hur parkvakterna försöker göra allt för att skydda parken mot tjuvjägare, väpnade miliser och oljebolag som vill exploatera parken. Parken är klassad som är ett av Unescos världsnaturarv.
Filmen har redan gjort stor succé världen över och är med på den korta listan över dokumentärfilmer som kan komma att nomineras för en Oscar i början av nästa år. En av huvudpersonerna i filmen är kongolesen André Bauma. Han har vigt sitt liv åt att ta hand om gorillaungar som blivit föräldralösa i parken. Det finns i dag ca 700 bergsgorillor kvar i världen, varav 380 finns i just denna nationalpark.
Under de senaste tio åren har många människor lagt ner ett hårt arbete för att rädda gorillorna, och stammen har faktiskt ökat med 56 individer under denna tid. Många fruktar nu att den nedbrända skogen är ett bakslag som på sikt innebär gorillornas utrotning.
 
Detta händer alltså i Kongo. Ett land som jag tidigare skrivit om här på bloggen. Där det pågår ett folkmord, med 6 miljoner dödade och minst lika många på flykt från landet. Det handlar om mineraler och ädelstenar. Det handlar också om olja. Det talas om att invånarna i landet vill ha "mer odlingsbar mark". Men frågan är om inte just denna odlingsbara mark egentligen är potentiella dagbrott - där det finns mineraltillgångar?
 
Kanske är det så, att det inte bara är människor som stympas, våldtas och mördas i jakten på dessa ädla metaller vi behöver till vår trådlösa teknik. Kanske är det även så, att bergsgorillorna får stryka på foten?
 
För varje utrotat djur på vår planet - gräver vi ytterligare ett spadtag i vår egen grav. För varje art i världshaven som utrotas - minskar vi tillgången på rent vatten. För varje ton miljöfarligt utsläpp - kväver vi oss själva lite lite mer.
 
Det finns i Västvärlden stora militära resurser. Och de används oftast för att kriga i underutvecklade länder. För att säkerställa tillgången på t ex olja, så vi kan driva våra industrier och köra våra bilar. Men det behovet minskar ju i takt med att vi "dödar" vår jord, eller hur? Så varför inte ta i anspråk dessa resurser till att skydda våra naturtillgångar? Skydda vår miljö och natur, våra världshav, djurarter av alla slag? Då behöver vi ju inte tänka på att skydda mänskligheten, den skyddas ju per automatik... som en slags bonus... eller?
 
Militära resurser används i dag bara för att skydda våra pengar, vår tillväxt och våra "maktens män". Men inte ens dom kan ju leva utan att ha en jord att leva på. Eller hur?