"Forskare" slår inte öppna dörrar...

TT´s Erika Nekham berättar om sömnforskaren Jan Hedner vid Göteborgs universitet (bilden). Han talar om vikten av att ta små korta perioder med sömn istället för en längre. Alltså vila sig en kort stund mitt på dagen... om man känner sig trött.
Hmmm... är det inte det som kallas Powernap? Det har jag hört talas om förut. Är inte det gammal skåpmat?
 
Hedner tycker vidare att det är ett mysterium hur man på detta sätt kan ladda om energierna. Men något universaltips på hur länge man ska sova middag kan inte Hedner ge. Citat: "Jag tror det är extremt individuellt. Sedan är det ju en individuell fråga att ens kunna tupplura".
 
Men jösses. Underar hur länge han har forskat för att komma fram till detta. Och vad han tjänar i månaden för att ge oss sitt överraskande forskarresultat.
 
Kanske artikeln är tagen ur sitt sammanhang, för det står inte så mycket mer i den än vad jag redogjort ovan. Kanske han är kunnigare än vad artikeln gör gällande. Men, om det är så? Då förstår jag inte varför inte artikeln visar på denna kunskap? Varför skriva den överhuvudtaget? Och om den är längre... varför korta ner den till denna (i mitt tycke) korkade version?
 
Att ta korta mikropauser på dagen om man är trött är ett känt fenomen sedan årtusenden tillbaka. Hårt kroppsarbetande människor vilade t ex alltid middag. (För dagens moderna arbetare en lite väl lång vila, men ändå). Visserligen har man inte forskat i ämnet förrän på senare år. Men i och med att det "tagits upp till ytan" av nutidens forskare har hela fenoment fallit under det fantastiska begreppet som i dag kallas "vetenskap och beprövad erfarenhet".
Med andra ord, sådant som vi vanliga har förstått i åratal - och sett som självklart - har plötsligt blivit vetenskap. Bara av den anledningen, att någon tagit sig tid att "forska" i frågan, testa på olika personer och sen skrivit ner resultatet i en avhandling.
Måste man forska och studera alla beteenden in absurdum? Kan vi inte bara luta oss tillbaka i den trygga tanken att något helt enkelt bara är bra för oss... utan att vända ut och in på allt?
 
Ja käre tid...
 
Heder vet inte hur en kort vila ( Powernap) ska gå till, eftersom det är så individuellt (?). Men mitt tips är klassiskt och följer:
Sätt dig bekvämt i en fåtölj eller lägg dig ner på soffan. Låt ena handen hänga utanför och håll en nyckelknippa däri. När nyckelknippan åker i golvet... då har du vilat tillräckligt länge. Ett gammalt välkänt knep. Svårare är det inte.
Och om du inte kan somna? Ja, då behöver förmodligen din kropp ingen powernap.
 
Lycka till!
 
 

Lundsbergs internatskola...

 
 
 
Jaha... det var tydligen rätt av skolinspektionen att tillfälligt stänga skolan efter incidenten där elever kränkte andra elever och bl a misshandlade dom med strykjärn?
 
Skolans värld, den är besynnerlig.
 
Hur fostrar vi våra unga? Är det verkligen en bra idé att byta ut beteenden som misshandel, skadegörelse, olaga hot och annat som är straffbart enligt brottsbalken och till och med kan ge fängelse... till tandlösa ord som mobbning, kränkning och "dom retas bara"?
 
När samma elever kommer ut i verkliga livet och beter sig likadant - då åker dom in!
 
Det är dags att en gång för alla se på skolan som en del av samhället,och inte isolera allt som händer där och namnge företeelserna med ord som inte har någon riktig betydelse.
 
Har vi tur kanske detta medför att vi slipper "mobbning" även på arbetsplatser.
 
Frågar Ni mig, så borde ordet mobbning helt strykas ur svenska språket!
Olaga hot, misshandel och förtal är riktiga brott och ska behandlas därefter!
 
 
 
 
 
 
 

Politiker???

Politiker... hur tänker dom egentligen?
Nu det senaste utspelet att vi ska lagstadga kommuners engagemang i flyktingfrågan. De ska tvingas ta emot nyanlända.
Det kan inte fortsätta så här... Detta är inte okej!
 
Hur vore det om vi stängde våra gränser och tog hand om de som redan finns här?
 
Det är inte okej att utlämna familjer som bott i Sverige i många år. Med barn födda i Sverige och som talar flytande svenska. Barn som aldrig varit i sina gamla hemländer, som bara vet om den senska sociala samhällsstrukturen. Vad säger FN´s barnkonvention om detta?
Dessa familjer utvisas - ofta  under dramatiska former - till sina gamla hemländer. Samtidigt som vi hela tiden tar hit nya familjer???
 
Att lagstadga om kommuners omhändertagande av flyktingar är orimligt. Finns det bostäder till alla? Nej. Men då tycker våra politiker i Stockholm att kommunerna ska bygga nya. Vet dom i Stockholm verkligen hur det ser ut rent ekonomiskt i kommunerna, när de så överlag påtvingar alla kommuner flyktingansvar? Kommer riksdagen att höja ersättningen till dessa kommuner som måste bygga nytt?
Kommuner har ju oftast en budget som läggs flera år i förväg. Hur går det för andra viktiga frågor i dessa kommuner, om de helt pltösligt måste sätta igång med nybyggnation... för att ta emot flyktingar? Skola, vård och omsorg t ex?
 
Läste någonstans att Sverige tar emot 0,09 % av den totala flyktingkvoten i världen. Då det finns 45 milj flyktingar just nu (enl uppgift) torde vår andel i slutändan bli 4 050 000 människor.
 
Det är lätt att hitta alla familjer. Det är bara att googla. Har lagt in en länk nedan... Hur tänker migrationsverket egentligen?
Nä, jag säger som jag alltid sagt. Stäng våra gränser för invandring och se till att alla de som redan finns i Sverige får vara kvar och få ett drägligt liv!
 
http://www.svt.se/nyhetsklipp/regionalt/smalandsnytt/article2113619.svt