Provokativt?

Vet att det uppfattas provokativ att klaga på dagens ungdomar. Men jag gör det ändå.
Eftersom jag arbetat som lärarvikarie till och från genom åren så har jag själv sett hur intresset för själva skolarbetet sjunkit i takt med den nya teknikens intågande. 
I dag är det mer regel än undantag att mobilerna är påslagna under lektionerna. Och lärarna "fjantar" med. Allt i syfte att ställa sig in hos sina elever, visa att de är med i tiden och förstår tekniken. Fjäska och hoppas på att de får respekt tillbaka.
Men det får dom sällan. Ändå vågar de inte annat. Och hur skulle det egentligen vara möjligt? Alla lärare som sätter ner foten och förbjuder mobiler på lektionen motarbetas både av sina chefer och föräldrar. Så vad kan dom annat göra?
 
När inte politiker och skolchefer visar våra lärare respekt - varför ska då eleverna göra det?
En skola är inte bara ett utbildningsställa för kommande generationer. Nej! Det är också - håll i er nu - en arbetsplats för våra lärare. Joo... så är det faktiskt. Men detta glöms ofta bort i debatten.
 
Alla arbetsplatser i landet Sverige är skyddade i lag. En lag som heter Arbetarskyddslagen. Man kan komprimera dess innehåll i en enkel text:
"Syftet med arbetarskyddslagen är att förbättra arbetsmiljön och arbetsförhållandena för att trygga och upprätthålla arbetstagarnas arbetsförmåga samt förebygga och förhindra olycksfall i arbetet, yrkessjukdomar och andra sådana olägenheter för arbetstagarnas fysiska och mentala hälsa som beror på arbetet och arbetsmiljön."

Tyvärr har lagens innehåll gått våra myndigheter helt förbi när det gäller skolan som arbetsplats. 
Ta bara ett exempel som Skolverkets Kjell Hedvall (bilden nedan):
 
"Elever ska själva välja om de vill ha mobilen på lektionen. Om eleverna vill behålla ytterplagg som mössor och jackor på inne i klassrummet är inte heller det något problem, menar Kjell Hedvall som inte tycker att lärare bör ta ifrån eleverna kläderna." 

En stilla undran... Vem talar om för eleverna vad som gäller ute i vuxenvärlden/arbetslivet? Där får man inte gå klädd hur som helst, och inte heller ha privata mobiler påslagna. 
Att låta eleverna leva under dessa förhållanden i skolan och sedan bryskt kasta ut dom i ett arbetsliv som kräver helt andra förutsättning... det är inte att förbereda eleverna inför vuxenvärlden. Tvärtom!
Att helt frånta lärare befogenhet att markera, sätta ner foten, tillrättavisa och som en följd av detta även ge våra ungdomar en stabil och trygg utbildning? Hur tänker våra politiker? 
Ge tillbaka makten till lärarna. Ge dom friheten att undervisa och fostra våra elever - utan inblandning från partipolitiska svängningar som ständigt varierar från ett val till ett annat. Kränk inte våra lärare och deras utbildning genom att bestämma allt över deras huvud. Om inte lärarna får komma till tals och tala om vad som är bäst på deras arbetsplats... Vem vet det bättre än dom?
 
Ett märkligt tillstånd råder i vår svenska skola. Ett tillstånd som grundläggs och skapas utanför skolans väggar. Ett tillstånd som lärarna bara har att acceptera och göra det bästa av - och nåde dom ifall dom klagar.
 
Bedrövligt, riktigt bedrövligt!