Journalister och Almedalsveckan...

Okej, min politiska tillhörighet är inte socialdemokraterna, men det innebär inte per automatik att jag ogillar allt som Stefan Löfvén säger och gör. Och när han håller ett tal försöker jag sätta mig in i vad det är han säger. Lyssnade på hans avslutningstal i går på socialdemokraternas dag i Almedalsveckan.
Något Löfven då gjorde, var att mynta ett nytt begrepp - "Utvecklingsmoral". I mina öron förklarade han klart och tydligt vad det innebar, nämligen:
"Då krävs det mer än arbetsmoral. Man kanske måste starta det där förtaget, arbeta utomlands, gå en kvällskurs på universitetet, byta yrke - med all den risk det kan innebära. Jag vill summera det som utvecklingsmoral."

"Utvecklingsmoral" - inte alls svårt att förstå vad han menade med det. Han sa det ju klart och tydligt som Ni kan se ovan. Trots detta, TROTS detta... så frågar sig i dag den samlade journalistkåren vad han menar med uttrycket?
 
Aftonbladers Lena Mellin t ex har följande rubrik: "Löfvén vill att du är utvecklingsmoralisk - vad det nu innebär?". Okej, att Mellin inte har alla hästar hemma visste jag sen förut, men att hon inte har varken hör- eller läs-förståelse var något helt nytt.
Även i dagens TV-soffa frågar sig journalisterna (inbäddat i ett litet hånflin) - "Vad menar Löfvén egentligen?"
 
Jisses... dumheten har inga gränser. Eller handlar det om att förlöjliga Löfvén? Okej, han kanske förtjänar att förlöjligas. Men i just detta fallet anser jag att ifrågasättandet slår tillbaka på hela journalistkåren. För visst förstår Du vad han menar? Det är ju bara att lyssna på talet, eller läsa innantill på mitt citat ovan. Klar och tydlig definition av vad Utvecklignsmoral innebär, tycker jag i alla fall.
 
Nåja. Denna Almedalsvecka har nått halvvägs, och löftena, lögnerna och påhoppen haglar våra politiker emellan. Aldrig kan man väl så komprimerat få lyssna till ord, som så totalt saknar betydelse, som i just dessa politikertal under hela denna vecka.
 
Trött, så trött blir jag.
Att dom bara orkar?
Hör dom inte sig själva?
Suck... en riktigt djup suck! 
 
 

Journalister - igen!

Det handlar om mordet på Lisa.
Vid en presskonferens vid polishuset i Skövde uttryckte sig polisområdeschef Helena Trolläng på ett sätt som satt stora stenar i rullning - inom svensk journalistkår!
Trolläng förklarade att polisen fått göra insatser mot journalister som stört Lisas familj. I efterhand visar det sig, att det vid ett av tillfällena handlar om en oidentifierad man med kamera som ringt på hemma hos Lisas familj. De uppfattade och tolkade påringningen som att det var en journalist och sa också så till polisen. Trolläng agerade alltså utifrån vad hon fått veta av familjen.
Detta gott folk, har tagit enorma proportioner. Varför?
Jo, för att ÄNTLIGEN kan den samlade svenska journalistkåren neka till att det var någon av dom som ringde på och störde. Det har varit halvtimmeslånga program i P1, metervis med spaltrar i pressen, otal kommentarer i social media - och allt har cirkulerat runt att journalisterna känner sig illa behandlade. Det var ju ingen av dom som ringde på.
Tänk va, va skönt det måste varit för alla journalister att få en sådan gåva av Helena Trolläng? Ett tillfälle att kunna "ge igen" på alla som tycker att journalister inte beter sig etiskt korrekt när det handlar om att visa hänsyn till människor som är drabbade av olika händelser, den etiska delen av deras yrke alltså. Alla journalisters våta dröm kan jag tro...
 
Att sen verkligheten ser helt annorlunda ut? Vad spelar det för roll. Nu gör de gemensam sak mot Trollängs uttalande och att hon "drar alla journalister" över en kam.
Ha ha ha. Ursäkta mig... men är det inte just vad alla journalister alltid gör? Drar alla över en kam?
När de rapporterar om polisen i dagens Sverige, t ex? Hur låter det då?
Nåväl. Detta uttalande av Trolläng ledde också till en enorm hat-flod mot journalister. Det har hotats hej vilt på sociala medier och många journalister har känt sig otrygga. Hoppsan! Tycker jag känner igen det. Hur många är det inte i samhället som känner sig otrygga gentemot journalisters och pressens agerande?
 
"– Det är djupt osmakligt att nyttja en sådan här händelse för att vräka ur sig sitt journalisthat, kommenterade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson."
Ok. Min fråga till Expressen och alla andra dagliga tidningar blir då:
 
Att utnyttja en händelse för att vräka ut sitt hat mot en speciell grupp? Det har alltså aldrig hänt i Er tidning? Jo det har det...
Men nu, NU var det EN gubbe, vid ETT tillfälle som kunde tas för journalist och som ringde på hos ett "offer". Och detta, ja som sagt - har tagit gigantiska former.
När jag hör sändningarna på radio, ser artiklar i tidningar, kommentarer på sociala medier från journalister som ondgör sig över hur de blivit behandlade? Ja då tycker jag inte det är mer än rätt. Äntligen får de känna på hur det känns. Äntligen får de lite av sitt eget agerande tillbaka!
 
Vad Helena Trolläng (bilden) beträffar så är hon en fantastisk person. Hörde henne svara på frågor i P1 angående ovan. Och hon var så strålande korrekt och bra. Skam åt den som intervjuade, som frågade samma sak om och om igen, på olika sätt - allt för att försöka få Trolläng att försäga sig, göra bort sig.
Se där, tänkte jag. Nu är journalisterna igång igen. 
Att dom aldrig lär sig!
 
 
 
 

Alla är lika mycket värda?

Kan inte låta bli...
Med tanke på våra politikers snack om att alla är lika mycket värda.
Varför är inte gammel-svenska medborgare lika viktiga att hjälpa till jobb?
Tycker faktiskt att detta är särbehandling, på gränsen till rasism mot svenskar. Men å andra sidan... ordet rasism är ju ganska slitet och inte så mycket värt längre...
 
Har våra politiker en dold agenda? Att hetsa svenska folket till hat mot nyanlända? Fan tro´t...
Det är just sådant här som gör att SD ökar sitt väljarantal. Förstår inte våra politiker och statliga myndigheter det?
Eller är det just det dom gör? Tanken svindlar...