Våra gamla, trötta och älskade äldre generation!

Det har gått för långt. Vågar inte längre tro att det går att få till en förändring... eller?
 
Läser varje vecka om personal inom hemvården som "glömmer", "missar", "missförstår" och slarvar med vårdtagare. Nu senast Henning Håkansson 94 år. Går ut för att hämta ved, lämnar altandörren öppen. Faller vid vedboden och orkar inte ta sig upp. Blir liggande i 17 timmar. Under dessa 17 timmar har han TRE BESÖK från hemvården. Personal som är till för att "se efter" Henning. En tjänst köpt för av Henning och hans familj för att han inte litar på sig själv och har blivit svagare med åren.
Vad gör då denna personal? Jo, konstaterar att Henning "inte är hemma" och åker därifrån. Men de rapporterar inte till ny personal om att han saknas. Inte heller ringer dom till hans bror som bor några kilometer längre bort och frågar om han vet var Henning är, eller säger att han är försvunnen. Inte heller går dom runt huset - där de kunnat se en öppen altandörr, och ännu bättre gått de meter bort till vedskjulen där Henning låg. Fanns inte detta ens med i personalens beräkningar? Nej!
 
Vad tänker denna personal på? Är dom verkligen lämpliga att få vara kvar? Nej och åter nej! Dom har förbrukat allt förtroende inom hemvården. Dom ska bort! Detta var för mycket. FInns ingen ursäkt i världen som kan ändra på det! Detta är INTE acceptabelt. Här kan man inte skylla från sig och säga "hoppsan". Aldrig!!!
 
Henning dör 20 dagar senare på sjukhuset efter sviterna av lunginflammationen han drog på sig under de 17 timmar han låg ute på gårdsplan. Det var släktingar som hittade honom ute vid vedskjulet.
Skäms och åter skäms alla Ni inblandade! 
 
Jag själv? Jag vägrar överge mitt hopp om en förändring. En förändring till det bättre. Att våra äldre ska få den respekt dom förtjänar. Den trygghet, det lugn och ro som många av våra gamla aldrig fick uppleva som barn och unga. För att dom var tvungna att bli vuxna i tidig ålder, börja arbeta och hjälpa till med försörjningen. Många av de som i dag är 70 år och äldre har arbetat sedan de var 12-13 år - och många har inte varit hemma för sjukdom mer än kanske en handfull dagar, om ens några.
 
Det finns ingen i kommande generationer som någonsin hamnar på deras nivå - med deras arbetsmoral och med deras respekt för andras behov! När de gick i pension lämnade dom över ett samhälle med social trygghet, välfärd, vård och omsorg som var värda namnet. Detta har på några årtioenden raserats till oigenkännlighet.
Och vad får dom i tack?
Försämrad sjukvård, ifrågasättande av deras grundläggande behov och ingen eller lite respekt från ansvariga myndigheter och inte minst en otroligt dålig mat! Har jag nämnt inkompetent personal inom hemvården? Nej, då gör jag det också! Det finns tyvärr de som inte har i detta yrke att göra.
Men det finns också många inom hemvården som arbetar och kämpar varje dag för att göra sitt bästa - under obegripligt dåliga förhållanden.
 
Tack våra riksdagspolitiker, vårt landsting och våra kommuner - för INGENTING!!!
 
Till Henning och hans familj kan jag bara säga: Jag beklagar djupt det Ni fått gå genom.
Vila i frid Henning!
 
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/dog-efter-att-hemtjansten-glomt-bort-honom
 
 
 

Kommentera här: