Vad är det för fel på människor?

Jägare? Okej, till viss del kan jag förstå detta. Jag känner också ett par riktigt seriösa jägare. De följer naturen hela året, vårdar och ser om både skog och djur. Fäller inte djur bara för skjutandets skull utan väljer ut noggrant. Skadat? Fler än en kalv? En av dom satt i fjorton dagar på pass under älgjakten och väntade på att fälla en speciell älg som han visste var trafikskadad, medan hans jaktkompisar sköt på allt... från hare till älg! Det finns tyvärr en stor mängd jägare som inte har någon som helst respekt för djur och natur.
Och nu är det dags igen, vargjakten har börjat.
 
På få facebook finns det många jaktsidor och jag är sällan inne och kollar. Mår så dåligt av bilderna. Men en god vän till mig som är amatörfotograf och mycket ute och fotar i skog och mark har gått med i flera av dessa grupper.
Han berättade att där talar jägare t ex om att dom får "ribba" när dom skjutit ett djur. Hur "gött" det känns när dom sticker och tar ur djuren. Min gode vän säger att han ofta blir helt chockad över jargonen.
I dag var det en bild delad som kom upp i mitt flöde på facebook. Det handlade om vargjakten. När jag läste kommentarerna under bilden kunde jag bara konstatera... Det är något allvarligt fel på en del människor.
Och det är våra vackra vilda djur som får betala priset. Här kan ni se delar av fb-inlägget...
 
Hur man kan kalla vargjakten "en av dom nyttigaste för att kunna hålla våra traditioner vid liv och att vi skall kunna bevara vårat lantbruk" är för mig en gåta. Hur tänkte dom då? Eller att det "fanimej inte är någon brist på vargar i dag". Och vad menar dom med "Sveriges lodjurstätaste område"?
 
Naturvårdsverket säger om vargar: "Det totala antalet vargar i Skandinavien vintern 2015/16 beräknas till cirka 430 vargar inklusive de vargar som dött under samma period. "
Om lodjur: "Lodjurspopulationen var som störst omkring 2008/2009. De senaste två åren har populationen ökat i Sverige och i den senaste säsongen uppskattades antalet lodjur till 1300 st. Procentuellt har den största ökningen skett i mellersta och i södra Sverige."
 
Det blir i snitt en varg på 1 325 kvadratkilometers yta. Ett lodjur på 346 kvadratkilometer. 
Antal människor är motsvarande 22 personer på 1 kvadratkilometer.
Det går alltså nästan 30 000 människor på en varg och dryga 7600 på ett lodjur.
Tycker nog... allvarligt alltså... att vi alla borde få plats!
 
Att skylla varg och lodjur för att riva tamboskap, döda hunder och vara farliga för människor är inget annat än ett försök till denna perversa legalisering av jakt på ett djur. Djur som verkligen behövs i naturen för att bibehålla balansen. Det är vi människor som en gång för alla rubbat balansen i naturen - vi och inga andra!
Djuren kan det här med balans och vet i märgen hur man jagar. Det gör inte vi människor. Varg och lo "brukar" det som finns - vi människor "missbrukar". Att varg och lodjur river och skadar djur som sedan går en plågsam död till mötes? Jo, visst gör dom det. Mern det är så naturen fungerar - i stort som i smått. Vi människor är inte ett dugg bättre. Den som påstår annat ljuger!
 
 Till sist...
Att citera John Lennon i samband med jakt är ytterligare ett lågvattenmärke.
 
 
 
 

Kommentera här: