Världens genom tidernas största dokusåpa!

Har kollat på Trump i dag. Såg när han svor eden och blev USA´s 45´e president. Lyssnat på folk i TV-studion. deras åsikter, deras ibland spydiga kommentarer om Trump, deras analys om vem han är, vad han är och inte minst om hur dåligt jobb han kommer att göra samt att "han håller högst ett år". Många är dom som tagit sig rätten ha ha åsikter om honom. Sett många ögon som "himlat", huvud som skakats, munnar som snörpts och inte minst mängder av spekulationer om hur den närmaste tiden kommer att se ut, vad som kommer att hända.
 
Trötta mig! Varför kan inte "folk" respektera att han valts till president. Varför kan inte journalister och andra sakkunniga vara objektiva? När politiker, analytiker och journalister beter sig på det sättet hamnar dom ju på samma nivå som Trump. Fattar dom inte det? De enda som egentligen har rätt att ifrågasätta och uttrycka ilska och förakt är det amerikanska folket, dom som röstat. Inga andra! 
 
Men visst är det konstigt, rent av underhållande? Donald Trump är USA`s nye president! Ja käre tid...
Först trodde man det var ett skämt, sen tänkte man "han vinner aldrig". Men snart gick det upp för mig och många andra att "ta mig tusan, han kanske gör det?" Följde valet och analyserna i TV. Såg Trump stå där och säga saker som - den vanliga människan, medelklassen och arbetarna - ville höra. Samma saker som de själva sagt till varandra i årtionden. På sina arbetsplatser, runt fikabordet, i tv-soffan. Uppgivenheten, politikerföraktet och ilskan gjorde Trump till president. Ett land med stora inrikes-problem gav Trump presidentposten. Och inte är den posten speciellt avundsvärd. Nej, tvärtom. Trump lär nog få klä skott för mycket som grundats av Obama och andra före honom. Vi lär nog få se mycket av Trumps pekfinger och höra mycket av hans "ärlighet". Detta gott folk... detta kommer att bli världens genom tidernas största dokusåpa! 
 
Aldrig förr har det väl varit så mycket kritik mot en president INNAN han hunnit sätta sig vid skrivbordet i Ovala rummet. Annat var det med Obama. Nobelstiftelsen gjorde stora undantag och nominerade honom Nobels fredspris efter att han bara varit president i två veckor. Detta för "hans arbete att lösa globala kriser och skapa en kärnvapenfri värld". Jäklar va snabb i vändningarna han var Obama. Han hann med mycket på två veckor... hmmm? (Har skrivit om detta förut, så jag stannar där). Men Trump å sina sida har ogiltigförklarats redan innan han svor eden. Tycka vad man vill om Trump, men visst är det väl ändå märkligt? Hur dom så snabbt kan avvisa alla hans intentioner att göra gott för USA? Redan nu? 
 
Trump är miljardär och affärsman - med det följer ett gigantiskt kontaktnät. Personligen tycker jag att detta ska bli väldigt intressant att följa. Man kan väl säga att det är ett experiment, en möjlighet att få veta om en affärsman är bättre som ledare för ett land än en politiker. Olyckskorparna är många. "Han kommer inte få ihop tillräckligt med folk till alla poster, han har lik i garderoben, han är Putins knähund" osv. Lägg sen till den kvinnosyn han tillskrivits, den arrogans och "ärlighet" han visat under valrörelsen. Mycket har vi sett och ännu mer har vi fått höra. En del stämmer säkert och annat inte. Men...
Hur Trump är som person, människa eller president har jag ingen aning om. Men som familjefar verkar han ganska ok. Välartade barn som tagit över hans miljardimperium, en svärson på plats i Vita huset. Han verkar vara en kärleksfull pappa. Eller? Och hans ärlighet, även om den ibland svider rejält, är väl bara positiv för oss åskådare. Han lär ju inte alltid tänka före han talar, vilket kan betyda att vi får kanske får veta saker som andra presidenter aldrig skulle komma på tanken av avslöja. Intressant! Att han är ovän med halva CIA ser jag bara som en fördel. Nu kanske vi äntligen kan få en del konspirationsteorier omskriva till sanningar? Spännande!
 
Hillary Clinton fick fler röster än Trump, närmare exakt 1,2 miljoner sådana - ändå vann han valet. Ett faktum som retat upp många. Men så är det i USA, så är reglerna. I USA:s valsystem, är det inte viktigast att få flest antal röster – utan att vinna i rätt delstater. Precis som i en tennismatch. Ta en 3-sets match t ex:
Trump - Clinton
7-6
1-6
6-4
Trump 14 - Clinton 16
Trump vinner med 2-1!
 
Har man sportregler i ett presidentval får man nog skylla sig själva.
Flest antal röster är väl ändå mer demokratiskt än det här...
 
Nåväl. Ett land i USA´s storlek är inget litet experiment.
Trump är som han är och folket röstade fram honom.
Det finns ungefär 319 miljoner människor i USA - 319 miljoner åsikter och viljor.
Det ska bli väldigt spännande att följa utvecklingen i USA
och se vad han hittar på, den där Trump.
 
En god familjefar alltså - frågan är om han blir en lika god landsfader...
Den som lever får se - den som lever får se.
 
 
 
 

Kommentera här: