KREDITBOLAG?

Sitter och tittar på Lyxfällan på tv. Det handlar om ett ungt par som har hamnat i en skuldfälla som t o m för Lyxfällan är rekord. Dom gör 81 000 kr back varje månad.
Dom äter skräpmat, dricker energidryck, spelar på nätspel, åker bil överallt (fast dom egentligen ingen bil behöver) osv). Men, värst av allt är alla krediter och sms-lån som dom har. I princip varenda kreditbolag finns representerat på deras lista. Och som om inte detta var nog... INGEN AV DOM TVÅ PERSONERNA I PROGRAMMET HAR NÅGOT JOBB!
 
HUR ÄR DETTA MÖJLIGT? Hur har dom kunnat få kredit? Och varför reagerar inte kreditbolagen när det börjar gå utför? Jag menar - dom har ju järnkoll på hur många ansökningar som görs. Och killen i programmet hade sökt över 200 krediter på ett år. 
 
I Sverige har vi Systembolag för att hindra folk från att bli alkoholister, vi har fartkameror utefter vägarna för att folk ska köra sakta och undvika olyckor, vi har ett Vägverk som sandar och saltar på vintern för att vi inte ska kana i diket. Vi har också lagar och regler för oss medborgare - in absurdum - för att vi ska "sköta oss". Våra makthavare slår fan i mej knut på sig själva i strävan att "skydda" oss medborgare från att utsättas för hemska saker. Dom vill t ex minska rånen i butiker och banker och vips så tar dom bort kontanterna. Men kraven på oss medborgare är stora: Besiktiga bilen måste vi, söka lov för att bygga ut ett hus , byta fönster mm, betala skatt för allting, vi påtvingas mobil teknik när det trygga fasta nätet rivits, analog tv utan program byts ut mot digital - bara för att "vi ska hänga med i utvecklingen". Att det kostar oss medborgare extrema summor i ökade kostnader verkar dom fullkomligt skita i. 
 
Men samtidigt får KREDITBOLAGEN härja vilt och utnyttja "svaga människors" oförstånd med pengar? Och vad gör då Lyxfällan för att visa på pengars värde? Jo, dom tar fram kontanter. Vad säger våra kontant-hatande makthavare om detta?
 
Nu sitter killen i programmet och gråter hejdlöst över sin situation. Magnus i Lyxfällan står över honom och säger att "Nu har du verkligen satt dit i skiten". Men är det killen själv som gjort det? 
Svar NEJ, NEJ, NEJ!!! Det är våra makthavare och deras sjuka kärleks-förhållande till alla kreditbolag. Med räntor från 1-10 000 % tillåts bolagen att krossa den ena familjen, människan efter den andra. Och sen tycker samhället dom får skylla sig själva? Var finns våra makthavares ambition att skydda dom "lilla" människan här? Att skydda oss från faror? Att hjälpa den som är svag?
 
Blir så otroligt arg och ledsen. Alla människor som har en svaghet finner alltid någonstans nån hjälp och stöd. Men inte när det gäller ekonomiskt missbruk. Med svag menar jag inte att det är dåliga människor. Nej, dom har bara inte förmågan att förstå, att inse vad dom håller på med. Dom mår av många olika orsaker väldigt dåligt och ljuger för sig själva, blundar för problemet. Men att skylla sig själva är inget dom ska göra.
 
Så kommer då Lyxfällan på bästa sändningstid och knäpper med fingrarna och våra "slösare" vaknar upp rappt och bryskt... 
 
Du och jag förstår och kan sköta pengar. Men det kan inte dom som hamnar i Lyxfällan. Varför?
 
Varför får kreditbolagen fortsätta sin verksamhet? Och varför är inte ekonomi ett ämne i skolan? Finns det ingen "ocker-lag" längre?
I min värld borde det vara helt omöjligt att kunna skaffa sig 35-50 olika krediter, särskilt om man är arbetslös.
Men som vanligt handlar det väl till sist om pengar. De pengar staten får in i skatt från dessa kreditbolag.
 
Hur det drabbar den enskilde ger våra politiker tydligen fullständigt fan i...
 
 

Hyckleriet är normaliserat!

Är vi människor verkligen så förljugna och hycklande varelser? Eller är vi bara totalt dumma i huvet?

Hyckleriet och dubbelmoralen visar sig överallt. Från terroristbrott och rädsla därav - ända ner till betald ledighet vid kristna högtider och "avskräckande" bilder på cigarettpaketen. Ta t ex Drottninggatan - attentatet där? Visst minns vi det? Rädslan, direktsänd TV, folk som bävade för att terrorn nått ända till vår trygga del av världen. Lagar och regler ses nu över, nu ska här stämmas i bäcken. Nu ska vi minsann skydda vårt land från terrorister och det med både livrem och hängslen. Så är det över hela världen - inte minst i USA.

  • I går kväll satt jag vid TV´n, skulle precis stänga av när reklamen för den nya svenska tv-serien Gråzon började i rutan. "Terrorister hotar Sverige. Följ Säpo-agenten Eva Forsberg i hennes kamp mot terrorister bla bla bla..." 

Terrorn har plötsligt ett underhållningsvärde. 

  • En annan kväll hörde jag påannonsering av en av alla dessa amerikanska polis-serier - dom sa: "En avhuggen fot flyter upp på land och snart följs den av fler likdelar. Det blir upptakten på jakten av en mördare som... bla bla bla". Finns det verkligen någon som missat rättegången mot Madsen i Danmark. Mannen som dödade och styckade Kim Wall? Media, människor, tv... Ja, ALLA har häpnat och suckat och sörjt över detta bestialiska brott.

Ändå fylls våra kriminalserier av likadana brott - och folk slår sig tillrätta i tv-soffan med öl och chips och tycker det är helt ok? Medan vi nästa stund tar oss för pannan när det händer i verkligheten?

Mord, våld och brott har sedan länge haft ett underhållningsvärde.

  • Johan Persson och Martin Schibbye satt under hemska förhållanden fångna i Etiopien under 438 dagar. Hela Sverige engagerade sig i detta och tyckte det var hemsk. Men nu?

Nu ska deras tid i fångenskap bli film - med Gustaf Skarsgård och Matias Varela i huvudrollen. "Bra att det kastas ljus på förhållandena i Kalityfängelset" är en av orsakerna för att göra film på boken. Hyckleriet har inga gränser. Nu ska vi sitta och underhållas, känna spänning, lida med dessa killar på bästa sändningstid? Och tror verkligen filmmakarna på allvar att filmen kommer att göra någon som helst skillnad för dom som i dag sitter i Kalityfängelse? 

Och än en gång har vi gjort tragedier till underhållning...

Det enda man tjänar på filmen är pengar. Och visst, en del lär väl gå till Johan och Mattias. Lite "plåster på såren" kan tyckas. Men varför? Dom visste ju precis vilka risker dom utsatte sig för. Det första Johan Persson sa när han i fångenskapen fick ringa hem till sin fru var: "Ring UD, dom har en plan för sånt här". En plan? Man räknar alltså med att sådant kan hända. Men när det sen händer då är det katastrof?

Underhållningsvärde?

  • Men det är inte bara terror, mord och övergrepp som det hycklas om. Låt oss ta en titt på de kristna högtiderna vi har i Sverige. Jul, påsk, pingst? Varför firar vi detta? Jo, p g a Jesu födelse och liv. Alla Helgon är ännu en kristen högtid för att hedra och minnas de som är borta. Men...

Hur många av alla oss som firar dessa högtider är uttalat kristna? Eller ens medlemmar i någon kyrka? Ändå är alla snabba på att kräva ledigt - t o m med betalning! Av gammal hävd eller? Och ännu märkligare. När jag jobbade inom livsmedelsindustrin och hade muslimska arbetskamrater? Ja, då gick även dom på betald ledighet över jul och påsk och alla andra kristna helger. Hmmm? Kanske vi skulle ta och kräva ledigt med betalning på ramadan också?

För att inte tala om dessa förbannade cigarettpaket. Om nu cigaretter orsakar sån skada och ger så svåra, allvarliga sjukdomar? SLUTA SÄLJ SKITEN!!! Men se det går inte det. Staten vill ju ha in sina pengar. Pengar som till stor del går till vård av dom som blir sjuka av cigaretterna. Men det är väl det som kallas tillväxt kan jag tro...

Det skulle gå att fylla många spaltmetrar med exempel på hyckleri - stort som smått. Men jag stannar här och kan bara konstatera...

Hyckleriet har nått astronomiska höjder och dubbelmoralen också. Halleluja!