Game of Thrones...

13 249 941 Gilla på Facebook...
 
Game of Thrones - den nya kultserien som går på TV.
Jag har inte sett den. Inte något avsnitt, inte ens en enda ynka liten sekund. Och - det skulle aldrig falla mig in att titta heller.
 
Våld, sex och bra manus... jovars, det finns det många filmer och TV-serier som haft. Men... i detta fall är våldet så utstuderat, ingående och precist visat att det skapar minnesbilder hos tittaren utöver det vanliga. Och sex? Ja... vi är ganska blasé när det gäller den varan. Det visas ju det mesta på TV nu för tiden. Men i denna serie är sex inte bara sex... det är porr. Dom visar allt, ALLT!
 
Visst. Om du frågar de som är helt sålda på serien så säger de mangrant "Det är så himla bra story"... ja jisses.
 
Filmmakarna har här lyckats med konststycket att locka alla sorters åskådare. Den som gillar "splatter" dvs inälver, blod och långsam död - han får sitt behov stillat. Så även den som gillar porr. Och så har vi då de som gillar romantik och bra "storys" - de får också sitt... och de suger gladeligen i sig våld och porr av bara farten. För det är ju så förbannat "INNE" att kolla på eländet! Och allt sugs gladeligen in i folks medvetande med den lite hurtfriska kommentaren"Så himla bra story ju"...
Att denna form av underhållning nu även nått våra vardagsrum och anses helt ok, helt rumsrent - det övergår mitt förstånd.
 
När jag växte upp klädde Per Oscarsson av sig i bara kalsongern - i direktsändning i TV - och berättade symboliskt hur ett barn blir till... då blev det tittarstorm.
 
I dag finns inga vettiga gränser. Vilket är bäst? Och säg nu inte lagom... för det stämmer inte!
 
Själv förstår jag inte hur vanligt folk... jag menar såna som jag - med ett normalt sinne, goda moraliska omdömen, snälla, omtänksamma, strävsamma, vanliga människor? Som läser sagor för sina barnbarn och älskar naturen? Folk som pysslar om sina husdjur och älskar naturfilmer? Alla de som glatt betalar till hjälp åt krigshärjade länder, sjuka och fattiga? Eller utrotningshotade djur när såna insamlingar sker? Alla de som lever ett helt vanligt enkelt Svenssons-liv? Hur är det möjligt att dessa människor helt frivilligt vill fylla sina sinnen med dessa minnesbilder som Games of Thrones skapar? Hur är det möjligt? Varför vill dom se sånt här?
 
Grupptryck fick mig att i ungdomen gå och se "Exorcisten" på bio, och även "Clockwork orange". Något som jag ångrar djupt. I dag kan jag välja själv. I dag finns inte ett grupptryck i världen som kan få mig att se dylikt!
 
Jag vill helst se vackra saker, känna glädje och uppmuntran. Bli positivt berörd när jag tittar på TV. Jag väljer alltid bort filmer med konsekvenslöst våld, med närgående sex-scener och storys som går ut på att härska, söndra och förtrycka. Jag fullkomligt haaatar sånt.
Elände finns det gott om ändå - utan att man behöver fantisera ihop värsta sorten och kabla ut över världens alla TV-apparater.
Mannen som skrivit boken vilken ligger till grund för serien, George R.R. Martin, är säkert överlycklig för inkomsten serien genererar. Men jag har aldrig förstått, förstår inte och kommer heller aldrig att förstå detta stora behov av våld, skräck och porr hos oss vanliga människor.
 
Livet är alldeles för kort. Vi vet aldrig var som ska ske och livet kan förändras på bara några korta sekunder. Att då fylla sin tillvaro med sån (rent ut sagt) SKIT som Games of Thrones... det övergår mitt förstånd.
 
Hur vet jag då vad som visas i TV-serien? Jo, det har "snälla" människor berättat för mig, trots mina protester. Jag vill inte ens höra talas om vad som visas, mår bara illa. Och det tycker jag själv är en ganska sund reaktion. Varför ska vi vara så avtrubbade så att vi ser extremt våld och närgående porr som underhållning?
Nä, sjukt är det... sjukt.
 
Bilden: George R.R. Martin, bokens författare.