"Forskare" slår inte öppna dörrar...

TT´s Erika Nekham berättar om sömnforskaren Jan Hedner vid Göteborgs universitet (bilden). Han talar om vikten av att ta små korta perioder med sömn istället för en längre. Alltså vila sig en kort stund mitt på dagen... om man känner sig trött.
Hmmm... är det inte det som kallas Powernap? Det har jag hört talas om förut. Är inte det gammal skåpmat?
 
Hedner tycker vidare att det är ett mysterium hur man på detta sätt kan ladda om energierna. Men något universaltips på hur länge man ska sova middag kan inte Hedner ge. Citat: "Jag tror det är extremt individuellt. Sedan är det ju en individuell fråga att ens kunna tupplura".
 
Men jösses. Underar hur länge han har forskat för att komma fram till detta. Och vad han tjänar i månaden för att ge oss sitt överraskande forskarresultat.
 
Kanske artikeln är tagen ur sitt sammanhang, för det står inte så mycket mer i den än vad jag redogjort ovan. Kanske han är kunnigare än vad artikeln gör gällande. Men, om det är så? Då förstår jag inte varför inte artikeln visar på denna kunskap? Varför skriva den överhuvudtaget? Och om den är längre... varför korta ner den till denna (i mitt tycke) korkade version?
 
Att ta korta mikropauser på dagen om man är trött är ett känt fenomen sedan årtusenden tillbaka. Hårt kroppsarbetande människor vilade t ex alltid middag. (För dagens moderna arbetare en lite väl lång vila, men ändå). Visserligen har man inte forskat i ämnet förrän på senare år. Men i och med att det "tagits upp till ytan" av nutidens forskare har hela fenoment fallit under det fantastiska begreppet som i dag kallas "vetenskap och beprövad erfarenhet".
Med andra ord, sådant som vi vanliga har förstått i åratal - och sett som självklart - har plötsligt blivit vetenskap. Bara av den anledningen, att någon tagit sig tid att "forska" i frågan, testa på olika personer och sen skrivit ner resultatet i en avhandling.
Måste man forska och studera alla beteenden in absurdum? Kan vi inte bara luta oss tillbaka i den trygga tanken att något helt enkelt bara är bra för oss... utan att vända ut och in på allt?
 
Ja käre tid...
 
Heder vet inte hur en kort vila ( Powernap) ska gå till, eftersom det är så individuellt (?). Men mitt tips är klassiskt och följer:
Sätt dig bekvämt i en fåtölj eller lägg dig ner på soffan. Låt ena handen hänga utanför och håll en nyckelknippa däri. När nyckelknippan åker i golvet... då har du vilat tillräckligt länge. Ett gammalt välkänt knep. Svårare är det inte.
Och om du inte kan somna? Ja, då behöver förmodligen din kropp ingen powernap.
 
Lycka till!