Artikel av Doktor Tran Vu Chi Kina . . .

Nedan följer ett utdrag ur en skrift somskrevs i samband med sekelskiftet 1999-2000. Läkaren är kommer från Kina, och allt han säger är så självklart, så enkelt. Jag nöjer mig med att återge delen som doktor Tran Vu Chi kallar "Underverket" med andra ord vår egen kropp: 

""När vi står på tröskeln till ett nytt århundrade förundras vi alltid över hur långt människan har kommit med utvecklingen. Människan utforskar allt omkring henne, in i minsta lilla vrå – både på, i och utanför jorden. Häpet frågar sig oss människor:

­- ”Hur långt kan vi egentligen nå?”

Så ibland, vid tillfällen man minst väntar sig – hör människan en liten röst inom sig, en röst som säger en mycket enkel sanning… 

Det främsta underverket här i världen är vår egen kropp! 

Hur ser då våra liv ut? Vaknade vi på rätt sida? Ja, då verkar alla bekymmer och problem mycket mindre och lättare att lösa. Men vaknar vi på fel sida blir snabbt allting outhärdligt, alla svårigheterna oöverstigliga, som om hela världen hade sammansvurit sig mot oss. Och livet – det rinner med ljusets hastighet genom fingrarna på oss.Till och med när vi är på vårt bästa humör kan det räcka med att någon trampar oss på tårna för att det goda humöret ska försvinna, och all sans och måtta samtidigt! Och, när man lider – då lever man inte längre.

Denna värld som är så underbart vacker, slutar upp att existera… 

Det är vid sådana tillfällen som vi upptäcker att kroppen styr allt och att vissa fysiska besvär kan påverka vårt beteende inför det som händer i vårt liv, också när det rör sig om obetydliga eller psykosomatiska krämpor.

 • En så enkel sak som ryggsmärtor, som väl alla människor drabbats av någon gång, påverkar vår hållning och kan ibland tvinga oss att gå så krokiga att detta hindrar våra lungor att utvidga sig tillräckligt. Resultatet blir bland annat att våra nervceller inte får tillräckligt med syre, och då kan matsmältningsbesvär 1) uppstå.
 • Långvariga spänningstillstånd i nacken och axlarna för ofta med sig tillstånd av trötthet eller av stickande känsla i armar och händer till följd av irriterade nerver, medan huvudet känns tungt av otillräcklig blodtillförsel 2).
 • Dålig matsmältning åstadkommer spänningar i buken som försvårar mellangärdets rörelser och gör det lättare att bli förkyld.
 • Lever man ett stillasittande liv blir kroppens blodcirkulation lidande och man drabbas av cirkulationsbesvär 3).

Det finns otaliga exempel som bevisar, också för de mest klentrogna, att vår kropp reagerar som en odelbar enhet. Om någon av dess funktioner skulle rubbas, återverkar det ofelbart på andra funktioner.

Vi finner oss i vissa besvär, medan andra uppfattas som obehagliga hinder i vårt dagliga liv. Det är därför som vi – felaktigt – anklagar något speciellt organ: ”Jag har så ont i magen, jag är nervös av mig, nu har jag svårt att andas, jag är förkyld, min rygg har alltid varit svag, osv osv”.

Vi måste lära oss inse sanningen...

* När vi lider av ett speciellt besvär är det hela vår kropp som är sjuk och som kräver vård. Det är den fysiologiska balansen i sin helhet som har rubbats – även om ett speciellt organ tycks bereda oss mest obehag. *

 Att i längden bortse från denna samling av små detaljer kommer till slut att leda till allvarliga problem och får oss att nästa omärkligt glida in i kroniska, svåra eller degenerativa sjukdomar. Och vem vill råka ut för det? 

1) Matsmältningsbesvär:

 • Halsbränna, tung matsmältning
 • Diarré, förstoppning, väderspänning
 • Krampanfall i samband med toalettbesök
 • Grovtarmsinflammation etc 

2) Otillräcklig blodtillförsel (cirkulationsbesvär) i huvudet:

 • Migrän, huvudvärk
 • Yrsel, susningar i öronen
 • Svärigheter med koncentration, minnet sviker
 • Sömnsvårigheter etc 

3) Cirkulationsbesvär:

 • Stickande händer
 • Kalla lemmar
 • Tunga ben
 • Hjärtklappning, oregelbunden rytm
 • Smärtor i bröst etc "" 

                                                                                      * * *

Allt hör alltså ihop - vi bör tänka holistiskt när det gäller kropp och hälsa. Men svensk sjukvård gör inte detta. Vi har specialister inom olika områden: Hjärta, ortopedi, allergi, öron/näsa/hals, hud osv osv i all oändlighet. Hur bra det fungerar får vi bevis på dagligen - i alla former. Synd att läkarkåren aldrig vaknar upp...