Artikel från danska tidningen Politiken!

""Paddor, bärbara datorer och smarta telefoner orsakar i dag fler frekventa behandlingar hos sjukgymnaster bland barn och ungdomar. Småbarn och tonåringar flockas till behandling hos sjukgymnaster som aldrig förr. De lider ofta av huvudvärk och smärtor i nacke och rygg, och experter säger att problemen till stor del är en följd av att barnen sitter och står med huvudet böjt över paddor, bärbara datorer och smartphones. Detta gör att muskler, senor och leder i nacken och halsen belastas allt för mycket.
Under 10 år har hantalet barn och ungdomar i åldrarna 5-19 år hänvisats till behandling av en sjukgymnast. Det är en ökning med 60 % - nästan 30 000 personer fler - än 2015. De är uppdelade som följer: 1 726 barn är 5-9 år, 10 662 barn är 10-14 år och 17 118 ungdomar i åldern 15-19 år gamla. SIffrorna från Danmarks Statistik.
 
Det är en illavarslande utveckling. Vi ser nu att barn får behandling för smärta och lidande, som tidigare var reserverat enbart för vuxna. Detta är än så länge bara toppen på isberget vad det gäller följderna av allt stillasittande framför olika skärmar.
 
- Dålig hållning och smärta på grund av överdriven och felaktig användning av tekniken ses nu hos barn som går på dagis. Det berättar kiropraktor Anja Aabech från Chiropractic Clinic i Vanløse, och fortsätter:
- Det är vår samlade erfarenhet att det finns många fler barn med dålig hållning och nackproblem pga för mycket användning av datorer, surfplattor och mobiler än någonsin. Det fins också barn så unga som förskolebarn som har smärta i huvud, nacke och/eller rygg på grund av att de sitter vid skärmar för länge.""
 
Ja gott folk! Det är inte bara strålningen som är ett hot mot hälsan. Missbruket och det myckna användandet allt längre ner i åldrarna ökar också o-hälsotalen bland våra allra minsta. Vad ska vi göra åt det?