Karolinskas eviga ljugande!

Att jag i min blogg kritiserat bl a Karolinska Insitutets forskare är väl ingen nyhet. Att dom fortsätter hävda det ofarliga med trådlös teknik är inget annat än ett mysterium. Vi är många som förkovrat oss i länkar från världens alla hörn, där oberoende forskare visar på risker, statistik och fakta för att stötta varningarna med trådlös teknik. Och vi har samtliga, många gånger förlöjligats. "Foliehattar" är nog favoriten. Ett epitet som man hör i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Både av människor som inte förstår ett dugg - men även av skolade akademiker, journalister, läkare och forskare samt allehanda kändisar som driver med elöverkänsliga hej vilt. Alla har dessa har dock en sak gemensamt... Att de likt en åsnas envishet påstår att trådlös teknik och dess strålning är så gott som ofarligt.
 
Döm om min fövåning när jag i dag satt i bilen, tidig morgon, och lyssnade på Vetenskapsradions veckomagasin (jag tror det var Camilla Widebeck, men...) Där talades det om Nobelpriset, Karolinska Institutets Nobelförsamling samt de båda cheferna på KI som avskedats i samband med Maccariniaffären.
Bo Tideholm (verksamhetschef vid ÖNH-kliniken - öron/näsa/hals) och Harriet Wallberg (Universitetskansler, samt högste chefen för alla universitet i hela Sverige) har alltså fått avsked från sina tjänster på KI samt även de uppdrag de haft vid Nobelförsamlingen på Karolinska. Uppdrag som betytt att de varit med och utsett Nobelpristagare i Fysiologi och Medicin.
De har slutat sina tjänster på KI, men de vägrar lämna sina platser i Nobelförsamlingen.
"- Vi kan inte bli av med dom. Men det viktigaste är att dom inte får vara med och ta några beslut", säger Thomas Perlman, sekreterare vid Nobelförsamlingen för fysiologi eller medicin på Karolinska.
 
Allvarligt? 
 
Åter till mig själv, sittande i bilen, lyssnandes på Vetenskapsradions veckomagasin. Plötsligt uttalar sig en av programmets medarbetare om Karolinska Institutet och dess Nobelförsamling, och hon skräder inte på orden! Hon ifrågasatte trovärdigheten och även de rykten som nu sprids över hela världen. Rykten om Nobelpriset trovärdighet och dess värde samt ifrågasättande av KI och Nobelförsamlingen.
Jag har själv markerat de meningar som jag tycker är helt fantastiskt att läsa. Äntligen!
Jag tar mig friheten att återge allt hon sa, ordagrant! 

""Maccariniaffären på Karolinska institutet har gång på gång gjort tydligt hur dålig den akademiska världen är på att hantera fusk, fel och lögner. Hela forsknings- och universitetssystemet bygger på förtroende. Ett gammaldags gentlemannaideal som hängt med den moderna vetenskapens framväxt på 1700-talet, där alla förväntas tala sanning och stå för sina fel.

Med tanke på hur mycket prestige och pengar som numera står på spel inom forskningen är det häpnadsväckande hur dåligt förberett systemet är på att hantera den som ljuger för att tillskansa sig fördelar, den som oförblommerat fuskar eller den som bara helt enkelt inte sköter sitt jobb.

En universitetskansler som tvingats avgå efter tidernas mest skandalomsusade tjänstetillsättning och en rektor som sagt upp sig, efter att ha förlängt samma tjänst, trots överväldigande bevis på oegentligheter sitter därför fortfarande kvar i Karolinska institutets Nobelförsamling.

Nobelprisens renommé har byggts upp tack vare ett grundmurat rykte om oförvitlighet och förmågan att gräva sig fram till vem som verkligen ligger bakom en stor upptäckt. Att det i Nobelförsamlingen sitter ledamöter som så uppenbart slarvat med kontrollerna i sitt dagliga arbete skär sig skarpt mot den tradition av noggrannhet som inneburit att Nobelprisen har högre prestige än något annat vetenskapligt pris i världen. Men systemet tycks fortfarande sakna alla mekanismer för att hantera ett brutet förtroende.""

* * *

Äntligen, ÄNTLIGEN en journalist som vågar ta bladet från munnen och ifrågasätta Karolinska. Dessa experter som hånfullt plattar till oss andra så fort vi öppnar munnen. Dessa experter som med sina titlar tar sig friheter att agera över huvudet både på sina anställda och oss medborgare!

Nu väntar jag bara med spänning på att samma ärliga och grundliga undersökande journalistik ska drabba de som forskar om trådlös teknik, mobilstrålning och symptom därav. Jag ser fram emot ett liknande avslöjande av lögner och ifrågasättande av trovärdighet även här.

Dock vill jag i sammanhanget tillägga, att Maccariniaffären kommer liknas vid en droppe i havet i jämförelse med de lögner och det svek som svenska folket utsatts för genom årtioenden. Vågar vi hoppas på att den som tar sig an denna grandiosa uppgift också har stake nog att följa pengarna? Vi får se, vi får se...

Den som undrar vad oförblommerat betyder, så betyder det "osminkat / öppet".

(Bilden: Bo Tideholm och Harriet Wallberg)