Godmorgon Sverige!

Somnade in i går kväll med tankarna på anhöriga till de offer som attacken i Stockholm i går lämnade efter sig.
När jag vaknade i morse var allt precis som vanligt. Attacken i går for genom mitt huvud, men i övrigt kändes allt precis som vanligt. Och det var just vad Stockholms polischef Ulf Johansson i går uppmanade oss alla att göra. "Fortsätt era liv som vanligt, ändra ingenting. Var inte rädda!"
Men i kontrast till media var denna uppmaning tämligen platt. Jag håller med Ulf Johansson, tro inget annat. Men media gjorde allting fel i går, allting!
Kanske det var en form av "Palme-syndrom"? De blev helt enkelt tagna på sängen, agerade spontant och överambitioöst. Ty i går fick vi se ett media som fullkomligt VÄLTRADE SIG i eländet! 
Det haglade rapporter om olika incidenter runt om i Stockholm city såsom skottlossning, 2 döda, 3 döda, nej 2 döda, nej 4 döda och 8 skadade, nej 10 skadade... öh "nån som vet?"
Frågor till ögonvittnen om "hur såg kropparna ut? Lastbilen som körde in i massorna var kapad vid en leverans av öl till en restaurang - och på telefon med Spendrups chef frågade TV´s Ann Lindmarker "Hur tung är lastbilen?" - och det kunde ju naturligtvis inte Spedrups chef svara på.
Mycket sas det och många korkade journalister såg vi exempel på.
Faktiskt så skrämde mig själva tv-sändingarna i går MER än det som egentligen hände. Här fanns totalt noll källkritik, ingen respekt för det inträffade och samtliga reportrar döljde inte på något vis hur mycket dom "gick igång" på det som inträffat. Värst var SVT. 
Och samtidigt som polischefen uppmanade oss till att fortsätta som vanligt och inte vara rädda sa statsminister Stefan Löfvén att vi skulle vara vaksamma, rapportera vad vi visste till polisen och ta hand om varandra. "Krama varandra" sa han? Precis som om vi behövde hans råd till detta!
 
Att sen som både SVT och TV4 ta bort hela kvällens programtablå gick väl ändå tvärt emot vad polishefen  Ulf Johansson ville, att vi skulle leva som vanligt. Vi var nog många som irriterade oss på detta. Efter den massiva anstormningen av nyhetskåta journalister under dagen, så hade det varit skönt att få se vanliga tv-program. Men istället fortsätta rapportering, intervjuer av s k "experter", repriser från händelser under dagen och till sist...
Att tränga sig på Löfvén när han ville lägga ner blommor och hedra offren med en tyst stund? Hur tänkte reportern då? SVT´s reporter Kerstin hängde över honom och backade inte förrän någon la en hand på hennes axel! Den kvinnan gick under gårdagens sändningen flera gånger faktiskt upp i falsett när hon rapporterade inifrån Stockholms city.
 
Att vara sakliga och att invänta fakta, att vara proffessionella och tydliga, att måna om integriteten - det var något som gårdagens tv-sändningar inte klarade av. Så vidrigt, så oetiskt och så fruktansvärt O-proffessionellt!
Att attacken hände oss här i Sverige kom för mig inte som någon som helst överraskning. Tvärtom!
Vem och varför får vi kanske reda på i framtiden, eller inte. Det enda som dock står med all önskvärd tydlighet klart efter gårdagen är, att svensk media än en gång visat på sin pilskhet över dylika nyheter. Så fruktansvärt illa och så otroligt pinsamt... nej inte pinsamt... sjukt!!!