Diabetes-mediciner?

Ännu en intressant artikel ur Dagens Medicin - denna gång om forskning diabetes-mediciner. Det jag reagerar starkt över är inledningen i artikeln. "Inga jubel över resultaten, men man ser ändå positivt på dessa"... Va?

"– Det var inga jubel i salarna direkt när resultaten från studier som ACE och Tosca IT presenterades. Många hade säkert hoppats på mer positiva resultat från dessa och även från Excsel, säger Jarl Hellman överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala".

Artikeln fortsätter: "Även om resultaten från Tosca IT där pioglitazon jämfördes med sulfonylurea som tillägg till metformin, inte bjöd på några revolutionerande nyheter så får studien beröm av Jan Hellman.
– Det var en väldig välgjord studie med lång uppföljning och inget stort bortfall, som gjordes av den italienska läkemedelsmyndigheten. Men resultaten är främst ett lugnande besked för de som står på pioglitazon att det är lika säkert som sulfonylurea. Men i Sverige används det så lite idag och det kommer troligen inte ändras."

VI kan ju kolla vad just pioglitazon innehåller:

  • Pioglitazon - är det aktiva ämnet och innehåller hydroklorid, ett salt av saltsyra. Övriga verksamma ämnen är omöjligt att finna uppgift om.
  • Laktosmonohydrat - ett laktos som är fria från mjölkproteiner och där mängden laktos är liten samt citronsyra.
  • Karmelloskalcium - färgämne E466 är ett förtjockningsmedel för att hålla ihop tablettensamt syntetiskt framställt kalcium. E466 tillverkas syntetiskt och kan orsaka cancer, är gasbildande och förstoppande och kan ge matsmältningsbesvär.

  • Hydroxypropylcellulosa - färgämne E463 även detta ett förtjockningsmedel som tillverkas syntetiskt, kan orsaka cancer, ge matsmältningsbesvär och är gasbildande.

  • Magnesiumstearat.Stearinsyra från palmolja. Det finns en uttalad oro för detta ämne på marknaden och då menar jag inte läkemedelsmarknaden.

Undrar vad våra reningsorgan lever och njurar tycker om den här cocktailen? Säkerligen innebär detta att patienten behöver fler mediciner för att häva eventuella biverkningar. Jubel hos läkemedelsföretagen kan jag tro!
 
Läkemedelsindustrin och forskare visar med all önskvärd tydlighet att det är forskningen och forskarna i sig som är viktigare än patienterna. Trötta mig!
 
Än en gång ställer jag frågan: Vid minsta antydan till diabetes - varför inte se till att bukspottskörteln återhämtar sig och börjar producera kroppseget Insulin istället???