KREDITBOLAG?

Sitter och tittar på Lyxfällan på tv. Det handlar om ett ungt par som har hamnat i en skuldfälla som t o m för Lyxfällan är rekord. Dom gör 81 000 kr back varje månad.
Dom äter skräpmat, dricker energidryck, spelar på nätspel, åker bil överallt (fast dom egentligen ingen bil behöver) osv). Men, värst av allt är alla krediter och sms-lån som dom har. I princip varenda kreditbolag finns representerat på deras lista. Och som om inte detta var nog... INGEN AV DOM TVÅ PERSONERNA I PROGRAMMET HAR NÅGOT JOBB!
 
HUR ÄR DETTA MÖJLIGT? Hur har dom kunnat få kredit? Och varför reagerar inte kreditbolagen när det börjar gå utför? Jag menar - dom har ju järnkoll på hur många ansökningar som görs. Och killen i programmet hade sökt över 200 krediter på ett år. 
 
I Sverige har vi Systembolag för att hindra folk från att bli alkoholister, vi har fartkameror utefter vägarna för att folk ska köra sakta och undvika olyckor, vi har ett Vägverk som sandar och saltar på vintern för att vi inte ska kana i diket. Vi har också lagar och regler för oss medborgare - in absurdum - för att vi ska "sköta oss". Våra makthavare slår fan i mej knut på sig själva i strävan att "skydda" oss medborgare från att utsättas för hemska saker. Dom vill t ex minska rånen i butiker och banker och vips så tar dom bort kontanterna. Men kraven på oss medborgare är stora: Besiktiga bilen måste vi, söka lov för att bygga ut ett hus , byta fönster mm, betala skatt för allting, vi påtvingas mobil teknik när det trygga fasta nätet rivits, analog tv utan program byts ut mot digital - bara för att "vi ska hänga med i utvecklingen". Att det kostar oss medborgare extrema summor i ökade kostnader verkar dom fullkomligt skita i. 
 
Men samtidigt får KREDITBOLAGEN härja vilt och utnyttja "svaga människors" oförstånd med pengar? Och vad gör då Lyxfällan för att visa på pengars värde? Jo, dom tar fram kontanter. Vad säger våra kontant-hatande makthavare om detta?
 
Nu sitter killen i programmet och gråter hejdlöst över sin situation. Magnus i Lyxfällan står över honom och säger att "Nu har du verkligen satt dit i skiten". Men är det killen själv som gjort det? 
Svar NEJ, NEJ, NEJ!!! Det är våra makthavare och deras sjuka kärleks-förhållande till alla kreditbolag. Med räntor från 1-10 000 % tillåts bolagen att krossa den ena familjen, människan efter den andra. Och sen tycker samhället dom får skylla sig själva? Var finns våra makthavares ambition att skydda dom "lilla" människan här? Att skydda oss från faror? Att hjälpa den som är svag?
 
Blir så otroligt arg och ledsen. Alla människor som har en svaghet finner alltid någonstans nån hjälp och stöd. Men inte när det gäller ekonomiskt missbruk. Med svag menar jag inte att det är dåliga människor. Nej, dom har bara inte förmågan att förstå, att inse vad dom håller på med. Dom mår av många olika orsaker väldigt dåligt och ljuger för sig själva, blundar för problemet. Men att skylla sig själva är inget dom ska göra.
 
Så kommer då Lyxfällan på bästa sändningstid och knäpper med fingrarna och våra "slösare" vaknar upp rappt och bryskt... 
 
Du och jag förstår och kan sköta pengar. Men det kan inte dom som hamnar i Lyxfällan. Varför?
 
Varför får kreditbolagen fortsätta sin verksamhet? Och varför är inte ekonomi ett ämne i skolan? Finns det ingen "ocker-lag" längre?
I min värld borde det vara helt omöjligt att kunna skaffa sig 35-50 olika krediter, särskilt om man är arbetslös.
Men som vanligt handlar det väl till sist om pengar. De pengar staten får in i skatt från dessa kreditbolag.
 
Hur det drabbar den enskilde ger våra politiker tydligen fullständigt fan i...