Hyckleriet är normaliserat!

Är vi människor verkligen så förljugna och hycklande varelser? Eller är vi bara totalt dumma i huvet?

Hyckleriet och dubbelmoralen visar sig överallt. Från terroristbrott och rädsla därav - ända ner till betald ledighet vid kristna högtider och "avskräckande" bilder på cigarettpaketen. Ta t ex Drottninggatan - attentatet där? Visst minns vi det? Rädslan, direktsänd TV, folk som bävade för att terrorn nått ända till vår trygga del av världen. Lagar och regler ses nu över, nu ska här stämmas i bäcken. Nu ska vi minsann skydda vårt land från terrorister och det med både livrem och hängslen. Så är det över hela världen - inte minst i USA.

  • I går kväll satt jag vid TV´n, skulle precis stänga av när reklamen för den nya svenska tv-serien Gråzon började i rutan. "Terrorister hotar Sverige. Följ Säpo-agenten Eva Forsberg i hennes kamp mot terrorister bla bla bla..." 

Terrorn har plötsligt ett underhållningsvärde. 

  • En annan kväll hörde jag påannonsering av en av alla dessa amerikanska polis-serier - dom sa: "En avhuggen fot flyter upp på land och snart följs den av fler likdelar. Det blir upptakten på jakten av en mördare som... bla bla bla". Finns det verkligen någon som missat rättegången mot Madsen i Danmark. Mannen som dödade och styckade Kim Wall? Media, människor, tv... Ja, ALLA har häpnat och suckat och sörjt över detta bestialiska brott.

Ändå fylls våra kriminalserier av likadana brott - och folk slår sig tillrätta i tv-soffan med öl och chips och tycker det är helt ok? Medan vi nästa stund tar oss för pannan när det händer i verkligheten?

Mord, våld och brott har sedan länge haft ett underhållningsvärde.

  • Johan Persson och Martin Schibbye satt under hemska förhållanden fångna i Etiopien under 438 dagar. Hela Sverige engagerade sig i detta och tyckte det var hemsk. Men nu?

Nu ska deras tid i fångenskap bli film - med Gustaf Skarsgård och Matias Varela i huvudrollen. "Bra att det kastas ljus på förhållandena i Kalityfängelset" är en av orsakerna för att göra film på boken. Hyckleriet har inga gränser. Nu ska vi sitta och underhållas, känna spänning, lida med dessa killar på bästa sändningstid? Och tror verkligen filmmakarna på allvar att filmen kommer att göra någon som helst skillnad för dom som i dag sitter i Kalityfängelse? 

Och än en gång har vi gjort tragedier till underhållning...

Det enda man tjänar på filmen är pengar. Och visst, en del lär väl gå till Johan och Mattias. Lite "plåster på såren" kan tyckas. Men varför? Dom visste ju precis vilka risker dom utsatte sig för. Det första Johan Persson sa när han i fångenskapen fick ringa hem till sin fru var: "Ring UD, dom har en plan för sånt här". En plan? Man räknar alltså med att sådant kan hända. Men när det sen händer då är det katastrof?

Underhållningsvärde?

  • Men det är inte bara terror, mord och övergrepp som det hycklas om. Låt oss ta en titt på de kristna högtiderna vi har i Sverige. Jul, påsk, pingst? Varför firar vi detta? Jo, p g a Jesu födelse och liv. Alla Helgon är ännu en kristen högtid för att hedra och minnas de som är borta. Men...

Hur många av alla oss som firar dessa högtider är uttalat kristna? Eller ens medlemmar i någon kyrka? Ändå är alla snabba på att kräva ledigt - t o m med betalning! Av gammal hävd eller? Och ännu märkligare. När jag jobbade inom livsmedelsindustrin och hade muslimska arbetskamrater? Ja, då gick även dom på betald ledighet över jul och påsk och alla andra kristna helger. Hmmm? Kanske vi skulle ta och kräva ledigt med betalning på ramadan också?

För att inte tala om dessa förbannade cigarettpaket. Om nu cigaretter orsakar sån skada och ger så svåra, allvarliga sjukdomar? SLUTA SÄLJ SKITEN!!! Men se det går inte det. Staten vill ju ha in sina pengar. Pengar som till stor del går till vård av dom som blir sjuka av cigaretterna. Men det är väl det som kallas tillväxt kan jag tro...

Det skulle gå att fylla många spaltmetrar med exempel på hyckleri - stort som smått. Men jag stannar här och kan bara konstatera...

Hyckleriet har nått astronomiska höjder och dubbelmoralen också. Halleluja!

 

 

 

 

 

 
 
 

Kommentera här: