Diabetes 1...

Lyssnade på radion för några dagar sedan och hörde då om en ny forskningsrapport gällande diabetes 1.
Ni som följt mig här på bloggen vet sen tidigare att jag hävdar att det är bukspottskörteln man ska sätta in åtgärder för när man får diabetes typ 1 - och inte vara så snabba med att erbjuda sprutor som ska tas för resten av livet. Alltmedan bukspottskörteln sakta men säkert tynar bort.
Brukar fråga folk som fått diagnosen om deras bukspottskörtel fortfarande har någon aktivitet. Och de flesta svarar att den har det, men att läkarna sagt att den så småningom kommer att lägga av helt.
 
Okej. Jämför detta med att du bryter benet och kommer till läkaren. Han gipsar benet och säger sen: "Nu får du gå med gips resten av livet". Något som ingen människa idag skulle acceptera, eller hur?
 
Men bukspottskörteln behandlar man annorlunda än alla andra organ. 
 
Nu har man alltså genom forskning på möss kommit fram till att diabetes 1 orsakas av en inflammation i bukspottskörteln och att det i dom flesta fall går att bota med antibiotika-kur. Forskningen är ju inte ännu överförd på människor - men det är ju faktiskt så alla lösningar och botemedel börjat hittills. Först djurförsök och sen människor.
 
Om det nu skulle vara så? Ja, gott folk - då har jag hela tiden haft rätt (oviktigt i sig). Det finns en enklare lösning än sprutor och syntetiskt insulin. Det är och förblir bukspottskörteln man ska angripa. Det är den som är sjuk och behöver hjälp - och inte som nu - där symptomen är viktigare än orsaken.
 
Hur läkemedelsindustrin ställer sig till detta blir spännande att se. Eftersom insulinet är en av deras största inkomstkällor, största "kassako" - så lär det inte bli nådigt för de läkare och forskare som hävdar att det i framtiden går att lösa med antibiotika-kur.
 
Tills dess fortsätter jag förfasa mig över de läkare som snabbt som ögat sätter in sprutor som behandling på allt yngre människor. Och med detta "dödar" deras bukspottskörtel för all framtid - samt inte ger unga människor ett alternativ till ett hälsosamt liv. "På med gipset bara" och låt bukspotten dö!!!
 
De forskare som hittills har tillfrågats gällande den nya studien anser ju - naturligtvis - att det är för tidigt att glädjas, eftersom "diabetes 1 kan orsakas av många olika saker, och att det inte är säkert det går att överföra resultaten på människor"... så klart!
 
Nån länk till denna studie finns naturligtvis inte heller att tillgå på nätet - bara en liten kort artikel med hänvisning till studien/forskningen med samma innehåll som på radion, ungefär. Det är bara att än en gång sorgset konstatera att Läkemedelsindustrins lobbyister är och förblir mäktigare än pennan...
 
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-vi-narmar-oss-ett-botemedel-mot-diabetes-typ-1
 
Bildtext: En grupp forskare tror sig ha kommit närmre ett botemedel mot diabetes typ 1. Men det är inte säkert att deras metod kommer fungera på människor. Foto: TT