Smarta elmätare, smart mobil och smart TV ? ? ?

I dag finns det uppskattningsvis 53 miljoner elmätare som kan betecknas som smarta installerade i Europa. EU har satt som mål att 80 procent av hushållen ska ha en sådan här smart elmätare år 2020. Analysföretaget Greenbang tror att tillverkarna kommer att sälja uppemot 145 miljoner nya mätare. Att ge hushåll och elbolag energikoll blir en miljardmarknad. Vad gör då en smart mätare?

T ex kan elbolagen styra om elen i ditt hem dit den behövs. I hushållen kan frysen, tvättmaskinen, värmepannan och annat som drar ström men inte hela tiden - styras till att ta en paus under tider på dygnet då det går åt mest el. Detta sker utan ditt samtycke.

Alla smarta enheter talar med varandra. Har du en smart-tv och en smart-phone? Ja då kan dom tala med varandra. Förutsatt att du gör ett aktivt val och ställer in enheterna för detta förstås. Och, det vet vi ju, att alla människor som frivilligt skaffar sig "smarta" tekniska lösningen är så pass teknik-kåta, så det gör dom gärna. Men vad gör väl det - kanske Du tänker?

Riktad reklam? Hört talas om det? När du går in på Fbook och Instagram och plötsligt ser du en länk till en sida där du för en timme sedan var inne och kollade på en soffa, ett par skor, en kaffebryggare.
Va? Hur har dom hamnat här? Hur vet dom att jag kollat på dessa varor? Jo, för att din mobil talat om för sin "uppdragsgivare", dvs reklambranschen, att du varit inne på sidan. Sen bombarderas du av reklam för att frestas köpa.

Lägg sen till att tv,n också berättar vilka program du ser på, vad du kollar på i Netflix, Youtube mm. Då blir det inte mycket kvar av din integritet. Och, om nu smarta enheter kan föra vidare vad du ÄR intresserad av? Ja, då kan dom även vidarbefodra vad du INTE är intresserad av. Detta sammanställs sedan av branschen, dvs uppdragsgivaren bakom tekniken som kallas smart-tv, smartphone och nu också den smarta elmätaren. Sen får du ännu mer riktad reklam i mobilen, tv´n och hem i brevlådan. Köp, köp, köp!

Eller som det står i en kandidatuppsats från Högskolan i Borås: " Idén med smarta hem handlar om att använda sig av olika smarta enheter inom hemmet, som är uppkopplade till ett gemensamt nätverk. Smarta hem bidrar med många bra funktioner där individen kan skapa en bekväm, säker och hållbar vardag."
Eller hur?

Skulle du av någon anledningen inte bete dig som en ansvarsfull medborgare och ta del av sådant som PK-maffian anser vara viktigt? Om du skulle motsätta dig etablissemanget av någon anledning? Om du blir obekväm? Då är det väldigt lätt att "oskadliggöra dig". T ex spärra ditt bankkort - och sen är du körd!

Nu låter ju det som en dålig film från Hollywood. Men detta scenario närmar sig allt mer för varje dag. Vi är alla inmålade i ett hörn och har lite eller ingenting att säga till om. Våra politiker ser först till att säkra tillväxten i samhället, att skapa en köpstark hög med medborgare, som tillgodoser industrins behov. Istället för att tillgodose medborgarnas intressen och sätta deras hälsa först och främst. Orsaken till att politiker och makthavare skiter i oss stavas PENGAR och TILLVÄXT!

Vi kanske skulle börja snegla på Nya Zeeland? Där handlar inte längre deras BNP om det ekonomiska välståndet, utan istället om Hälsan. Att mäta ett lands välstånd/välmående utifrån befolkningen hälsotal? Det vore väl nåt de? Men icke! Inte i gamla Svedala inte. Där går man hellre efter det gamla talesättet:
"Den som har mest pengar när den dör - den vinner"!

https://www.dn.se/ekonomi/nya-zeeland-skrotar-bnp-satsar-pa-valmaendebudget/?fbclid=IwAR1M-m5YR_H6Ullihei4OtxYigDHHSIPOqHw7VZHbBnCu9GNtYcjG8nfZu0

 

Kommentera här: