Vaccin eller inte vaccin?

I Sverige har vi lagar som skyddar oss medborgare och tillåter oss (i de flesta fall) få ta beslut gällande vår egen kropp. Vi är fria att avgöra om vi ska ta t ex ett vaccin eller inte. En fråga som aktualiserats mer än någonsin genom Coronaepidemin.
Men hur ser det egentligen ut? Är vi fria?
Det har i svallvågorna av Covid blivit ganska uppenbart att vi har fått ett segregerat samhälle. En vi- och dom-mentalitet som överstiger allt vi tidigare varit med om. Det talas om Covidpass, tvångsvaccineringar, vaccinera barn från 12 år och uppåt utan föräldrarnas medgivande.
 
Om vi tar Israel som ett exempel, så var Israel snabbast i världen på att vaccinera sin befolkning och berömdes globalt för sitt agerande. Men med en fjärde våg av deltavarianten i landet rusar nu smittspridningen återigen. "Det lyfter frågor om falsk säkerhet och vaccinets effektivitet", rapporterar New York Times.
Varför ifrågasätts då alla de som inte vill eller vågar ta vaccinet? Är inte en försiktighet inför vaccineringen något vi borde eftersträva?
 
Att ge 12-åringar ansvaret för att ta vaccinet? Att helt och hållet köra över Föräldrabalken? Hur är det ens möjligt?
"1 § Föräldrabalken: barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling. Huvudregeln i föräldrabalken är att barnets föräldrar är vårdnadshavare och fostrare."
Detta är en LAG, inte en rekommendation!
 
Du får inte ha sex före 15 års ålder, du är myndig och har rätt att gifta dig vid 18 år, gå på systemet först vid 20 års ålder. Men... barn förväntas själva kunna avgöra om dom vill ta Covidvaccinet vid 12 års ålder? Hur får dom ihop det?
 
Vi ser dagligen rapporter från världens alla hörn gällande restriktioner, krav, lagändringar och utanförskap i vaccinets spår. Trots att vi har så lite bevis för hur vaccinet fungerar. Skyddar det? Nej! Du kan fortfarande bli sjuk, men förväntas få en lindrigare variant om du harvaccinerats. Du kan fortfarande bära på smittan och därmed smitta andra. Jo så är det, även om vaccinet minskar risken så tar den inte bort risen fullt ut. Det står på Folkhälsomyndighetens egen hemsida. Hur många läser detta? Förstår dom innebörden? 
Och alla dessa som nu åker utomlands? Ta bara Spanien. Här har dom precis lättat på restriktionerna - men på UD´s hemsida säger dom: "Det råder för närvarande samhällsmitta av coronaviruset i Spanien."
 Varför ens komma på tanken att ta med sig små barn och åka dit på semester?
 
FHM information är så otroligt tvetydig. T ex står det så här: "Du behöver vara frisk när du vaccinerar dig mot covid-19 för att inte riskera att du smittar andra, t.ex. den som vaccinerar dig eller personer du möter på vägen till vaccinationen. Men man brukar också vilja undvika att vaccinera någon som har feber eftersom det kan vara svårt att bedöma eventuella biverkningar av vaccinet. Det kan också vara bra att låta immunförsvaret arbeta med en sak i taget. Vi vet heller ännu inte om covid-19-vaccinets effekt kan påverkas av att man är sjuk när man vaccinerar sig."
Ändå vaccineras gamla och multisjuka personer och t o m dom som behandlas för cancer. Varför???
 
Skyddar vaccinet? FHM säger så här: "Det är ännu för tidigt att säga hur länge man har ett skydd av vaccinet. Effekten av vaccinet behöver följas över en längre period för att kunna visa hur långvarigt skyddet är och om du behöver fylla på med nya doser längre fram." 
Exakt! Det är ju precis detta som hävdas av alla som är kritiska mot vaccinet. Vi vet för lite för att fortsätta vaccinera. Och nu talar dom om en tredje dos för att få fullgott skydd?
 
Avslutar med en artikel om Ragnar Bohlin (bild nedan), chefsdirigent för San Francisco Symphony Chorus:

"Svenske Ragnar Bohlin lämnar uppdraget som efter 14 år på grund av krav om vaccinpass för de anställda.

”Jag vänder mig mot indirekt tvångsvaccinering”, skriver han i ett mejl till DN.

Under Ragnar Bohlins tid som chefsdirigent för San Francisco Symphony Chorus har kören bland annat tilldelats en Grammy för inspelningen av Mahlers åttonde symfoni. Tidigare i veckan meddelade San Francisco Symphony att Ragnar Bohlin lämnar sitt uppdrag i slutet av augusti.

”Under sina 14 år som körledare har Ragnar varit en vital del av San Francisco Symphonys artistiska ledarskap”, skriver vd:n Matthew Spivey i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Han är en talangfull och uttrycksfull musiker och har lett San Francisco Symphony Chorus genom otaliga artistiska framgångar och minnesvärda framträdanden.”

I ett mejl till DN skriver Ragnar Bohlin att han valt att lämna uppdraget till följd av de nya vaccinkrav som införts för de anställda.

”Detta skapar ett segregerat samhälle och många forskare visselblåser dessutom om faror”, skriver Ragnar Bohlin.

Du lämnar uppdraget efter 14 år, vad tar du med dig från den tiden?

”Oj, en massa fantastiska musikaliska minnen! Att få ha jobbat så länge med en kör på den höga nivån”, skriver Ragnar Bohlin och nämner bland annat när han dirigerade Bachs H-mollmässa.

”Det har verkligen varit fantastiska år.”

(Artikeln är skriven av Agnes Laurell, DN)

PS/ Själv tar jag inte vaccinet. Men min man ska göra det. Och?