Hur funkar elektromagnetisk strålning?

"Nej... det är inte farligt med strålning från mobiler"... det hör vi dagligen från ansvarigt håll. 
 
Men när man läser detta svar från Torsten Augustsson på SSM på frågan hur strålningen fungerar? Ja, då förstår man ju att sanningen är något helt annat!

"Här kommer svar på din fråga angående röntgenstrålning som är en typ av joniserande strålning.

Röntgenstrålning genereras på följande sätt. Elektroner frigörs vid en så kallad katod och accelereras sedan i ett elektriskt fält. Elektronernas färdriktning kommer med hjälp av fältet att riktas så att de träffar ett mål som består av ett ämne med hög atommassa (exempelvis volfram, kobolt, järn eller koppar) på en så kallad anod. Då elektronen träffar målet kommer den att bromsas in av målämnet och elektronens relativt höga rörelseenergi kommer att övergå till elektromagnetisk strålning som också innefattar röntgenstrålning med relativt hög energi. Energin i strålningen kan avstämmas med den rörelseenergi som elektronen har just före träffen av målämnet. På detta sätt kan röntgenstrålning med lämplig egenenergi (fotonenergi) alstras. Det är denna strålning som sedan kan användas vid röntgenundersökningar."

Vänliga hälsningar

Torsten Augustsson / Strålsäkerhetsmyndigheten, Swedish Radiation Safety Authority. Utredare, Elektromagnetiska fält. Analytiker Elektromagnetiska fält. Avd för strålskydd