Härligt! Smör är äntligen nyttigt igen!

Ett inlägg från Göran Pettersson
Professor i Kemisk Miljövetenskap vid Chalmers i Göteborg.

Myten att hjärt-kärlsjukdomar beror på ett högt intag av mättat fett har nu övertygande avfärdats. Mjölkfett utgörs främst av mättat och enkelomättat fett och framstår inte som hälsofarligt. I stället kopplas hjärt-kärlsjukdomar till metabola syndromet och ett överintag av fleromättade omega-6-fettsyror från fröoljor.
Bregott har med hänsyn till nuvarande kunskapsläge en hälsomässigt fördelaktig sammansättning. Det består av mjölkfett och en mindre del rapsolja med mycket enkelomättat fett.

Trots dessa förhållanden påstår sig Becel arbeta för friskare hjärtan tillsammans med Hjärt-Lungfonden. Becel har också under lång tid framställts som bättre än mjölkfett i Unilevers reklamskrifter. 

Myten har särskilt hårt drabbat fett från mjölk och kött trots att detta innehåller ungefär lika mycket enkelomättat som mättat fett. Även en grundlig svensk studie har nu visat att förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar inte ökar med intaget av mjölkfett (4). Det är ett sent men gott besked för alla som tycker om ost och andra mjölkprodukter. Margarin: Under lång tid har margariner sålt på ett lågt innehåll av mättat fett. När detta nu betraktas som harmlöst har flera margariners andel av mättat fett ökats. Det har skett via ökad användning av palmolja som har en isterliknande fettsammansättning. Även industriell hydrering av omättade fetter till mättade förekommer.

VIKTIGA FRÅGOR?

Unilever: Den multinationella margarinindustrin följer naturligtvis forskningen. I enlighet med senare tids hälsomässiga forskningsrön erbjuder Unilever nu margariner som Milda och Lätta med ett högt innehåll av mättat fett och lågt innehåll av omega-6. Varför marknadsför Unilever då just det avvikande mer riskabla Becel med föråldrade och vilseledande hälsoargument?
Arla: Mjölkfett i livsmedel som mjölk, ost, smör och Bregott har önskvärt låga nivåer av omega-6-fettsyror och höga nivåer av mättat fett som nu även vissa margariner anpassat sig till. Dessutom slipper man lättmargarinernas palmolja från andra sidan jordklotet. Varför marknadsför inte Arla detta som motvikt till de kvardröjande hälsofarliga fettmyterna?
Hjärt-Lungfonden: Det är lätt att förstå att en margarinkoncern som Unilever betalar mycket för Hjärt-Lungfondens märke. Men kanske kan fonden behålla intäkterna från Unilever och margarin på ett mindre hälsofarligt sätt genom att sälja sig till Lätta eller Milda i stället för Becel?
Hälsorådgivare: För läkare, dietister, myndigheter och andra hälsorådgivare kan det ta emot att med hänsyn till ett nytt kunskapsläge ändra tidigare råd. Men det är rimligtvis värre att ge hälsofarliga råd. En bra start kan då vara att rensa bort föråldrat och vilseledande informationsmaterial som "Alla hjärtans bok" från tillverkaren av Becel.
Slut citat....

Glädjande nog kan Rockester tillägga:

2009-02-13 / Lättmargarinet Becel får inte längre använda Hjärt-lungfondens emblem på företagets margarinaskar. Det finns för många oklarheter kring kostråden, tycker forskningsfonden.


Saker & ting går tydligen att ändra på. Fler områden borde följa efter. Min gode vän och narkosläkare Anders Baastrup från Danmark yttrade en gång orden: "I Sverige kan man inte bo, här blir man ju sjuk av smör och grädde. Å inte fan kan man ta en öl till lunch heller, för då "luktar man" på jobbet. Jag flyttar hem till Danmark igen."
Sedan jag hörde det har jag alltid ätit smör, grädde och röd mjölk. En ren njutning att laga mat - och jag mår bra. Men... jag rör på mig mycket också!
Hej å Hå!
Till sist.

Becel får nu böter i Danmark . Deras "kolesterolsänkande" margarin (Becel pro-activ) måste nämligen ha en varningstext: att det inte skall ätas av gravida, ammande kvinnor, barn under 5 år eller personer som äter kolesterolmedicin.
Men, någon sådan text finns inte på de svenska förpackningarna....?

#1 - - Anonym t v:

Bra, på dom bara!