Välling - rena giftet för små barn!
Vad är det som gör att många tror att just välling är livsnödvändigt? Det är ju bara i Sverige som välling används...
Ingredienser
Skummjölkspulver, avsaltat vasslepulver, veg. olja (palm, raps, solros), siktat havremjöl, majsmjöl, maltodextrin, havremjöl, vetestärkelse, mineralämnen (kalcium, järn, zink, jod), emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider), vitaminer (A, D, E, C, tiamin, niacin, B6, folsyra, B12, pantotensyra).
Näringsvärde per 100 gram:
Protein, g 13
Kolhydrat, g 57
Fett, g 21
Alla vitaminer och mineraler är kemiskt framställda, och varför ska det vara så mycket snabba, tomma kolhydrater i en baby-mage? Veg olja står på tredje plast, alltså är det en stor del av vällingen. Palmolja? Olämpligt som människoföda. Raps och sol-olja då? Är det härdad olja? Framgår ju inte... men i så fall är det rena giftet.
Innehållsförteckningen på välling visar att vällingen innehåller maltodextrin. Varför tillsätter man detta i välling?Det enda maltodextrin gör är att ge barnet en "kick". Som när man får en "kick" av kolhydrater, en sockerkick. Men just maltodextrin är till för att man ska få den absolut snabbaste "kicken". Maltodextrin är ju bla den främsta beståndsdel i gainers som elittränande äter för att fylla upp sina kolhydrater i kroppen snabbt efter intensiv träning. Maltodextrin och gainers ska man BARA äta direkt efter intensiv träning, och knappast innan man går och lägger sig. Konstigt om ungen vaknar på natten? Nä inte alls!
"Välling är ett flytande livsmedel vars huvudingredienser är mjöl samt vatten eller någon annan vätska, t.ex. kokt komjölk. Den berikas numera ofta med mineraler och vitaminer. I Sverige dominerar vetemjöl, men välling kan också göras på andra mjöltyper, exempelvis rågmjöl, mannagryn och majsmjöl.
På senare år har glutenhalten i välling debatteras. Enligt en doktorsavhandling av barnläkaren Annelie Carlsson vid Universitetssjukhuset i Lund har antalet barn med glutenintolerans fyrfaldigats sedan glutenhalten i vällingprodukter ökade under 1980-talet."
Kan det vara bra att ge så mycket näringsbefriat socker och spannmål till ett litet barn?
Om man kollar in förpackningen kan man inte annat än imponeras av deras marknadsföring. Hjärtan i bakgrunden, små stjärnor och ett lugnt sovande barn. Jag har också länge undrat över varför små bäbisar inte ska dricka vatten? Kokt avsvalnat vatten borde ju vara det bästa som finns att släcka törsten med. Som det är nu dricker bäbisar BARA välling som vätska under flera månader. Något som barnmorskarna och BVC tydligen rekommenderar - för vatten ska visst inte va bra säger dom. Begriper faktiskt inget. Ska ovan nämnda ingredienser vara bra... men inte vatten???
"Dä hade jag inte en aaaaaning om...", som en känd politiker sa en gång.
Bra, Rockester for president!