Skogsbad - ett steg i rätt riktning!

 
* * *

Den arkeologiska perioden "äldre stenåldern" inleddes för omkring 2,5 miljoner år sedan. Då bodde "människorna" i grottor och de äldsta bevisen för redskapstillverkning finns härifrån. Perioden pågick till ca 10 000 år f.Kr.

Nya beräkningar visar att den "moderna människan" utvecklades för mer än 350 000 år sedan. Dom levde fortfarande i total symbios med Naturen. Jagade och åt det naturen gav.

Omkring år 7000 år f Kr tämjdes kon i västra Asien, samtidigt som stammar i Kina domesticerade grisen. Här hade människor blivit bofasta och börjat odla jorden. Under medeltiden blev även kaninen ett tamdjur.

Medeltiden pågick från 400-talet till 1400-talet. Då fanns det enklare hus med vidbyggt stall. Man började då odla och ha tamdjur. Under denna tid var Naturen fortfarande viktig på många sätt. Jakten för mat och kläder, skogen för virke, växter för medicin och mycket annat. Respekten för skogen var stor - och myterna, tron på andar likaså.

Det var först vid industrialiseringen under sent 1700- och tidigt 1800-tal som saker och ting började vända. Vi var nu på väg in i det som vi idag kallar "modern tid".

Första datorn kom 1935 - en elektromekanisk mojäng som hette Z1. Där kan man säga vår tekniska tidsålder startade.

Helt plötsligt var naturen sekundär för människorna. Textilindustrin vände ullen ryggen och gick över till det billiga syntettyget istället. De arbetande djuren i våra skogar ersätts av maskiner, processorer som gör flera mans jobb på bråkdelen av tiden. Industrin gör likadant, förenklar. Allt ska vara billigt, allt ska gå fort och ge stora vinster.

Läkemedelsindustrin tog över tillverkningen av det som skulle göra oss friska, örterna försvann. Våra apotek förr bestod bara av örtmediciner. I dag försöker etablissemanget t o m förbjuda alternativa mediciner under ivrigt påhejande av EU och Läkemedelsindustrins lobbyister. Det är ju inte vetenskapligt bevisat att Naturmediciner hjälper. Vi har inte ens haft vår digitala teknik i femtio år - och ändå har den tagit över ALLT???

Under flera miljoner år har vi fostrats och präglats av Naturen för att plötsligt vända den ryggen. Flera miljoner års evolution är som bortblåst. Det enda som gäller i dag är att vara uppkopplad.

Men är verkligen evolutionens fostran och prägling borta?

Nej, vi bara TROR det. Cellminnena finns där, långt inne i vårt innersta. Känslan när vi smeker ett vackert stycke trä. När vi gläds åt solens värme och ser vackra moln fara förbi. När vi ser en nyfödd kattunge eller en blomstrande äng intill vägkanten. När vi känner doften av en nyfödd bäbis eller när vi som barn hoppar i vattenpölarna så det stänker lång väg, klenar med lera och smutsar ner våra kläder.

Vårt sug efter att komma ut i det fria, se vår Natur - lyssna till vindens sång, vågornas kluckande och fåglarnas kvitter - det finns där. Och allt grundar sig i dessa miljontals år gamla cellminnen.

Nu börjar människor åter vakna till liv. Känna att det är något som saknas. Nu har det gått för långt. Vi är slitna, trötta, stressade och arga! Psykisk ohälsa har blivit en folksjukdom. Och... våra läkare, forskare och makthavare kliar sig i skallen och undrar stortögt... VARFÖR ÄR DET SÅ?

Nu struntar vi i dom. Nu gör vi som vi vill. Lyssnar till våra cellminnen och tar återigen kommandot över våra liv. Nu bejakar vi denna vår innersta längtan och väljer Naturen.

Att ta ett Skogsbad är en helt otroligt bra början...

 
* * *