Våren har kommit!

Jojjo, den kom i år också.
Helt fantastiskt underbart varje gång...
En försmak av sommaren kommer här,
med en bild som min son tog
för ett par år sedan.
Något mer svenskt och somrigt
än detta finns nog inte.
Märk väl att bilden inte är retuscherad på något sätt
utan togs precis som Ni ser den.
Bra gjort grabben!!!

Gastric bypass???

2008 genomgick drygt 3000 personer gastric bypass i Sverige. Antalet beräknas nu öka kraftigt och i framtiden kommer behandlingar även omfattas av sk duodenal switch. 
Vid gastric bypass kopplas magsäcken bort. Maten leds från matstrupen förbi magsäcken till tunntarmen. Detta gör det omöjligt att äta stora måltider och patienten går ner i vikt. Vid duodenal switch, en metod som används i fem år, kortas den del av tunntarmen som tar upp fett till en meter samtidigt som magsäcken görs smalare.

Själv känner jag 8 personer som gjort operationen. Innan operationen gick de hos läkare, dietist och psykolog för att analysera problemet. Efteråt var de överlag glada och tacksamma, gick ner fort i vikt och hade ungefär samma kommentar: "Nu kan jag inte äta för mycket, för då är det farligt för kroppen. Toppen!"

Rockester frågar: Var det inte farligt att äta för mycket/felaktig mat innan operationen?

Naturligtvis finns det människor som blir hjälpta av detta ingrepp och får ett helt nytt liv. Självklart gratulerar jag dom och önskar dom lycka till. Men min erfarenhet är tyvärr annorlunda.
Många av de människor jag träffar har varit överviktiga pga depression, dåliga hemförhållanden, arbetslöshet, social fobi och även ren slapphet när det gäller matintaget. En kille i 30-årsåldern talade jag med några dagar före operationen och frågade vad dietisten sagt. Nja, det visste han inte. Hon pratade så mycket konstigt, sa han. På min fråga om han inte funderat över hur han fördelar kolhydrater och proteiner svarade han: "Vad är det för något?"

Rockester frågar: Vad har dietisten pratat om egentligen?

Efter operationen har personerna i fråga återgått till sitt vardagsliv... med arbetslöshet, depressioner, dåliga hemförhållanden, social fobi och annat som inte åtgärdats. Någon har återgått till sin tidigare diet av bakad potatis, chips och light-cola. En har inte ändrat sina matvanor alls och har ett kraftigt överintag av alkohol och är dessutom sjukpensionär och äter massvis med mediciner.

Rockester frågar: Är det verkligen för människornas bästa, för omtanke om deras hälsa, för att ge dom ett bättre liv och för att hjälpa dom må bättre som dessa operationer utförs? Eller - är det för att "få tyst" på dom och på detta vis sänka statistiken för överviktiga i Sverige. Och i sista änden kunna slå sig för bröstet och säga: "Vi har gjort allt vi kunnat".

Har sjukvården gjort allt de kunnat, när de som opereras inte behöver förstå hur deras kropp fungerar? När de inte vet vad kolhydrater och proteiner är? När de fortsätter sitt liv precis som innan operationen? När de inte får något konkret stöd utan mår lika psykiskt dåligt som innan? Att det sen dör folk vid dessa ingrepp, att näringsintaget reduceras kraftigt och ger patienten kroniska besvär och många följdsjukdomar. Att du får besvär med kräkningar och tarmtömning om du äter för mycket talas det inte heller om.  Löst hängade hud, till följd av snabb viktnedgång ger psykiska problem, men här ställer inte landstingen upp med de dryga 100 000 kronor ett sådant ingrepp kostar. Det får du betala själv.

För mig framstår dessa GP som ett massivt misslyckande, en nödlösning för att bli av med problemen. Ännu ett av sjukvårdens och politikers sätt att med "konstgjord andning" skjuta problemen framför sig. GP är inte för patientens bästa, utan bara en penningslukande resurs som erbjuds de som det ändå inte går att göra nåt åt. Stackars dessa människor va lurade de är. Stackars deras kroppar. Ingen hjälp och inget stöd. Men...

...Grattis Läkemedelsindustrin - än en gång!!!

Vad har vi då magsäcken till, när vi så lätt kan "ta bort den" i processen? Magsäcken är väldigt töjbar. Hela magsäcken delas in i tre olika delar där maten först lagras i den övre delen. Därefter tar magsafter och enzymer hand om maten. På detta sätt delas maten sönder. Det finns även en del saltsyra som gör att magsaften blir mycket sur. Den sura saften hjälper bland annat till att förstöra skadliga bakterier som kommer med födan. Det räcker ibland att se mat eller att känna lukten av mat för att saltsyran ska börja produceras. Magsäcken har också till uppgift att knåda maginnehållet så att det inte finns några partiklar som är större än två millimeter när de ska ut i tarmen. Är partiklarna för stora blir det problem med näringsupptaget.

Nato och USA - igen!

Ännu en länk för Er som fortfarande tror att vi i Sverige är neutrala och att våra FN-styrkor bara far jorden runt och klappar små barn på huvudet och kommer hem med trevliga minnen av tacksamma invånare i länder de hjälpt till fred och demokrati. En länk till Er som tror att det är konspirationsteorier när vi talar om att Sverige går USA´s ärende under FN´s flagg.
I tidningen finns en redogörelse för ett av de många tillfällen under åren då olika länders krigsmakter och vapentillverkare provat ut sin materiel på Vidsels robotskjutfält i Norrbotten. Läs denna artikel så förstår ni hur det gått till att smyga in Sverige i NATO utan att någon egentligen märkt det. Googla också på Stridsfordon 90 i Afghanistan så kan ni på en av länkarna se Materielverkets egna bilder av svenska fordon i amerikansk ökenmiljö.
Klicka och läs Materialverkets tidning Protect, men först en liten dikt från Rockester...

Hej å hå på tur vi gå
till främmande land så lätt på tå
I solidaritetens namn vi strider och dör
att missbruka FN´s namn - det ingenting gör
Vi ber vår bön och vänder oss bort

"dom" är ju ändå inte våran sort...

"Gud som har Ubama kär
se till de som inte lär
Så ock i USA så ock i Sverige
vår dagliga nöd giv oss i dag
bejaka våra synder
och inled oss icke i fattigdom
ty riket är i Öst
men makten och härligheten i Väst".

http://www.fmv.se/upload/Bilder
%20och%20dokument/Publikationer/Informationsmaterial/PROTEC/Protec_nr4_07.pdf