Joniserande strålning?

På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida kan man läsa följande förklaringar om joniserande strålning:
 

Joniserande strålning

Joniserande strålning har tillräckligt med energi för att lösgöra elektroner ur ett ämnes atomer eller slå sönder molekyler. Joniserande strålning i form av alfa, beta, gamma och neutroner uppkommer när radioaktiva ämnen sönderfaller. Joniserande strålning kan också produceras på konstgjord väg med hjälp av röntgenapparater eller acceleratorer.

Om en person blir utsatt för höga doser av joniserande strålning kan kroppens celler skadas eller dö. Hur stor skada som uppstår beror på hur mycket och vilken typ av joniserande strålning personen utsätts för. Joniserande strålning delas in i olika typer med olika egenskaper.  Nedan listas några av våra vanligaste strålslag.

  • Alfastrålning är partikelstrålning och består av heliumkärnor som sänds ut när vissa tunga atomkärnor sönderfaller. Alfastrålningen har en räckvidd i luft på bara några få centimeter, den stoppas av tunt papper. Den kan inte tränga igenom huden men kan skada oss om det alfastrålande ämnet kommer in i kroppen genom inandningsluft eller dricksvatten. Den största risken att få in alfastrålning i kroppen kommer från radon.
  • Betastrålning är också partikelstrålning och består av elektroner eller positroner som sänds ut när vissa atomer sönderfaller. Betastrålning hindras av tjocka kläder eller fönsterglas och når flera meter i luft. Betastrålning utgör en risk för människan om partiklarna kommer in i kroppen på samma sätt som alfapartiklar dessutom kan betastrålningen ge skador på ytliga organ som ögats lins.
  • Gammastrålning är elektromagnetisk strålning som uppstår när radioaktiva ämnen sönderfaller. Den har lång räckvidd men stoppas av ett blyskikt på flera centimeter, decimetertjock betong eller flera meter vatten.
  • Neutronstrålning finns naturligt på samma sätt som alfa-, beta- och gammastrålning. Dessutom uppkommer neutronstrålning bland annat vid kärnklyvning i kärnkraftsreaktorer och finns inne i reaktorn då den är i drift. Neutronstrålningen stoppas av några meter vatten.
  • Elektromagnetisk strålning och elektroner kan även skapas på konstgjord väg av röntgenapparater och acceleratorer, genom att elektroner kolliderar med olika ämnen. Då skapas röntgenstrålning och bromsstrålning. Röntgenstrålning har lång räckvidd men stoppas av någon millimeter bly. Däremot behövs tjockare blylager eller betong för att stoppa bromsstrålning. Röntgen och bromsstrålning upphör så fort apparaten stängs av.
MEN INTE ETT ORD OM MOBILSTRÅLNINGEN?
 
Vi medborgare måste börja reagera och ifrågasätta riskerna gällande mobilstrålning. Uppenbarligen är - enligt ovan - joniserande strålning skadligt. Men tydligen inte när det gäller mobiler. Några betongväggar eller blyförkläde finns ju aldrig med i handhavande-beskrivningen när det gäller mobil teknik.
Nu räcker det, ta mig fan!!!
 
 
 
 
 
 

Att ångra sig...

Varför är det tabu att ångra sig? 
Nä, det ska man ju aldrig göra. Det går ju ändå inte att ändra på något, gjort är gjort. Bättra att se framåt, mot framtiden. Den kan man ju göra något åt. Eller hur?
 
Jag ångrar mig. Jag ångrar massor av saker jag gjort. Jag önskar verkligen att jag kunde få en chans att göra om, göra rätt. Och nej, det tar inte alls på min energi. Det är bara ett konstaterande bland alla andra. Så här blev det, så här gjorde jag, så här tänkte jag.
Jag har gjort fel! Många gånger!
 
Hur rättvist är livet egentligen? Var kommer alla dessa dåliga beslut ifrån? Varifrån kommer alla elakheter och styggelser? Med vilken rätt gör vi varandra illa?
Förlåt? Hur mycket värt är egentligen det ordet? Säg förlåt till pinnen du bröt av. Blev den helt igen?
 
Alla axelryckningar, alla suckar? Var kommer dom ifrån?
 
Varför är det fel att ångra sig - men helt okej att tro på ett liv efter döden? 
 
Kanske är det så enkelt, att vi inte har fått de rätta verktygen med oss in i livet. De rätta förutsättningarna. Livet är till för att lära, men varför? Varför finns allting? Jorden, människorna, liv och död? Varför kunde det inte istället bara vara en enda stor tomhet, ett enda stort svart hål? Vi människor kommer ju ändå aldrig lära oss... fullt ut... hur vi ska leva... eller? Vi bara förtär och förstör. Och kärleken? Den tar ju för fan slut!!! 
 
Samma människa som vi ena stunden älskade så det gjorde ont, såg upp till, skaffade barn ihop med, planerade framtiden tillsammans med - kan ju plötsligt på en sekund bli till något riktigt dåligt. En idiot knappt värd namnet. En para för hela mänskligheten. De händer som du en gång tyckte var de vackraste som fanns, kan plötsligt bli vidriga. De kan börja slå, skada. Munnen som du så gärna förr kysst? Ja den fullkomligt spyr ur sig elakheter, hatar, skriker!
Då ångrar man sig. Varför blev jag ihop med den idioten? Hur fan kunde jag älska den galningen? Hur tänkte jag?
 
Ja, ja. Det finns livslång kärlek. Ja, ja. Kärleken kan övergå i något annat, en vänskap, en trygghet. 
Och det där stora, tomma, svarta hålet? Ja, det finns ju redan. Det lurar där bakom knuten - lätt att ramla ner i när allt inte blir som man önskat. När ångesten drabbar och man önskar att allt kunde vara annorlunda... eller att man gjort på annat sätt... Hmmm, ja egentligen är nog ändå allt precis som det ska va. 
 
Djup suck!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obama gör historisk resa till Kuba!

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/obama-kuba-resa-historisk-och-omstridd
 
Obama vill nu försöka häva den amerikanska bojkotten mot Kuba.
President Barack Obama med hela sin familj gör på söndagen ett historiskt besök på den ö som USA bojkottat i nära 60 år. Det är faktiskt 88 år sedan en amerikansk president senast besökte landet.
 
Många på Kuba ser nu fram emot att de amerikanska turisterna nu åter börjar besöka ön i större utsträckning. Ja visst, det låter väl jättetrevligt. Eller? 
Men vad är det då som kan gå fel? Ja, om ni frågar mig så är det början på slutet för... BINA!
 
De amerikanska turisterna lär ju inte nöja sig med den dåliga mobiltäckning som råder på ön. Inte heller blir en total avsaknad av WiFi på semestern något positivt. Därför kan man undra om Kubas regim kommer att falla för trycket och i takt med turismens antågande börja bygga ut det trådlösa nätverket. Mobilmaster över hela ön?
 
Att Kuba i dag är världens största producent av ekologisk honung samtidigt som det konstaterats att det inte finns någon s k "bidöd" på ön - torde vara en tungt vägande orsak till att INTE släppa lös alla dessa mobilälskande turister på ön - som ganska snart kommer att kräva bättre uppkoppling precis överallt!
Honung är den fjärde mest inkomstbringande exporten på Kuba. En försämring i mijön skulle alltså drabba befolkningen öerhört starkt. (Bild nedan: Biodlare på Kuba)
 
Men om det nu blir så som Obama och den Kubanska turistnäringen önskar, ja då lär vi inom några år få rapporter om bidöd även här. Inte bra alls, varken för bina eller befolkningen på ön. Men samtidigt kan jag inte neka till, att OM det blir så - då får jag chansen att säga "Vad var det jag sa?"
 
Men å andra sidan är ju inte mitt skadeglada konstaterande något jag önskar ens min värsta ovän.
 
Länge leve Kubas bin - utan Turismen!