Farmen?

Farmen, TV4´s "dokusåpa" med människor som ska leva ett liv på landet och lära sig hur allt fungerade förr.
Har väl varit så där lagom intressant tidigare år, men ändå haft ett visst underhållningsvärde. Lite slötittning med andra ord...
 
Men i år. I år har dom nått helt nya nivåer.
Pennalism, mobbing, lögner, stölder, lathet och oengagemang ända in i kaklet. Det enda en del av farmen-deltagande är intresserade av är att tala illa om andra, jävlas och mobbas. Och allt detta med TV4´s tysta samtycke. Att få ta del av skötseln av farrmen har vi tittare minst sagt uteslutits från. En del avsnitt har inte gett mer än diskussioner, fulspel och ett återgivande av delatagarnas tankar. Inte ett skit om vad dom gör eller hur saker och ting fungerar, Inget!
 
Visst, Paolo Roberta gick ut på deras facebooksida och gjorde en riktig pudel och uppmanade folk att "titta på kvällens avsnitt, deltagarna kanske har hittat en lösning".
 
Detta pga att programteamet varit tvungna att ingripa eftersom Dee Omar mått väldigt dåligt av utstöttningen.
 
Vad händer då i programmet  där lösningen ska visa sig för oss tittare? Jo, ännu mera mobbing, ännu mera oförskämdheter och folk som går ut ur rummet och lämnar Dee ensam med antagonisterna. En kram från värsta hataren som just då har tårar i ögonen och säger att "vi gillar att retas, men vi är inte så hemska som det kan verka"...
 
Och med detta skulle allt vara bra? Seriöst?
 
Farmen i år har tagit dokusåporna till en ny nivå. En nivå så låg att man helst skulle vilja sluta titta helt.
Men - och detta vet ju TV4 om - jag villl ju se när dom får sitt straff dessa fullkomligt vedervärdiga personer. När deras planer att "vinna hela skiten" och att "få bort Dee till varje pris" slår tillbaka mot dom själva. Därför fortsätter jag titta. Jag vill se när Dee visar sin storhet och får dom andra deltagarna att liknas vid våta fläckar på en lagårdsvägg. Oavsett om hon vinner eller inte kommer hon att visa vilken fin människa hon är. En självständig kvinna med stort engagemang i samhället. En skönhet som säkerligen retar gallfeber på de andra deltagarna i Farmen.
 
Faktum kvarstår dock att TV4 borde skämmas och inte minst Paolo Roberto. Men vad gör man inte för pengar. Och, jag går ju själv på skiten och fortsätter titta...
 
Skönhet kommer inifrån - inte genom botox, lösögonfransar, lösnaglar och ett utstuderat otrevligt språk och avundsjuka! All kärlek till medmänniskan Dee Omar - en verklig skönhet
 
 
 

Hela samhället har ju spårat ur...

Just ni pågår rättegången mot Rakhmat Akilov som körde lastbilen genom Stockholm och dödade/skadade flera personer. Radio, tv, nyhetssändningar och tidningar är fulla av rapporter om vad som händer i rättssalen.
Samtidigt... SAMTIDIGT börjar en ny dramathriller på TV4 - Gråzon. En hriller som handlar om terrorbrott.
 
Jag glömmer aldrig den 11 september 2001. Jag satt och fikade i min lägenhet i Götene. Hade besök av en god vän som är präst. Vi satt i köket och teven gick i vardagsrummet, när programmet plötsligt bryts och en skärrad röst i en nyhetssändning berättar att det flugit in ett flygplan i ett av tvillingtornen i New York.
 
Självklart blev vi chockade. Rysningar och avsmak avlöste varandra i våra kommentarer. Vi satt där med vårt kalla kaffe i kopparna och följde sändningen ett tag. Sen var min vän tvungen att gå. Jag sa då till henne:
- Jaha, då får vi se hur många år det dröjer innan Hollywood gör film av det här!
 
- Det kommer dom aldrig att göra, sa min vän. Det finns ju gränser. Gode Gud, sa hon. Aldrig!
 
Nu när det gått några år så vet vi ju hur det gick. Elle rhur? Filmen kom redan fem år senare. Regisserad av en av Hollywoods största - Oliver Stone. Huvudrollen spelades av Nicolas Cage. Det var ett otroligt romantiserat drama om de hjältar som hjälpte folk ur de brinnande skyskraporna. Musiken, mimiken, skådespelarna agerade precis som brukligt i filmer från USA - Med amerikanska flaggan i topp. "A true story of courage and survival"... jag tror jag spyr!
 
Och nu, nu går Sverige samma smaklösa väg. Nej, TV4´s nya serie handlar inte om Drottninggatan - men det kiunde den lika gärnaa gjort. Att göra underhållning på ett tema som för mindre än ett år sedan satte skräck i en hel befolkning? Ja, det är så smaklöst, så fruktansvärt vidrigt så jag finner inte ord. 7 april 2017 drog Akilov iväg med lastbilen och mejade ner människor på Drottninggatan i Stockholm. Det har inte ens gått ett år - och nu ska vi underhållas av detsamma?!!!
 
Long Kiss Goodnight är en amerikansk action-thriller från 1996. I filmen får vi följa en "hit-killer" (Geene Davis) och en polis (S L Jackson) när dom försöker stoppa ett planerat terrorbrott. Busarna hade räknat ut att dom kunde sätta en död, djupfryst arab bakom ratten på en stor tankbil, köra den genom en av USA´s största städer och spränga den mitt i en folkmassa. Förarens kropp skulle ju i explosionen tina upp och han skulle identifieras. Detta i sin tur förväntades leda till att USA´s politiker skulle skjuta till mer pengar i terrorbekämpningen. VIlket skulle få vapenindustrin och statliga organisationer som bekämpar terrorbrott att jubla.
När jag såg filmen tyckte jag den var riktigt bra, spännande. Ända tills den där dagen fem år senare när jag satt med min kamrat och såg direktsäningen från New York. Filmen var skrämmande lik det som senare inträffade i New York.
 
Det är inte utan att jag börjar undra om Drottninggatan är sanktionerad av våra svenska makthavare? Tja, varför inte? Vi är ju inte tillräckligt rädda för terrorister här i Sverige, i alla fall var vi det inte innan attentatet på Drottninggatan. Och nu direktsänds (ursäkta uttrycket) skiten i TV. Samtidigt som vi proppas fulla i underhållnings-tv med poliser som dödas, kvinnliga Säpo-agenter som löser brottet och utländska, mörkhyade förövare.  Är vi verkligen inte bättre än så här i Sverige?
 
Jag kommer aldrig mer att se något positivt med underhållning som förskönar mord, våld, blod och död. Det slutade i samma stund som jag fick se reklamen om Oliver Stones film. Vill inte se eländet. Min hjärna använder jag till annat än att fylla den med dylika minnesbilder. Fy fan! säger jag rent ut. 
 
Jag skäms över svensk tv ´s prioriteringar. Jag skäms å våra filmmakares sida. Jag skäms över våra myndigheter, vårt rättssystem som tillåter denna cirkus som nu visas i media (AKilovs rättegång). Är det så här en rättegång mot en mörkdare, en terrorist ser ut?
Jag skäms genuint och djupt och jag blir ta mig f:n rädd... men inte för terrorister!
 
 

Rasism ser olika ut beroende på vem som säger det!

I Veckans Brott på SVT i går kväll kunde vi se statsminister Stefan Löfvén och Leif GW Persson samtala om den ökade brottsligheten. Vid ett tillfälle bemöter Leif GW det ökade antalet brott och polisens svårigheter att utreda dessa. Han säger bl a:

"- Historiskt sett är det här väldigt osvenskt. Dom här personerna har aldrig integrerats i det svenska samhället och det mest attraktiva näringsfånget för dom här är att ägna sig åt grova brott. Det är dessutom spännande."

Det som är intressant i detta sammanhang, är att ingen av dom andra reagerade på att GW säger "det här är väldigt osvenskt". Jämför GW´s uttalande med polisen Peter Springare, som under en längre tid gått ut i media och påtalat allvaret i situationen. I dag är han rasist-stämplad och får ta emot mycket kritik så fort han öppnar munnen. Senast var när han talade om det ökade antalet gruppvåldtäkter, hur förövarna betedde sig när dom blev gripna, deras kvinnosyn mm. Han sa:

"- Den här människosynen är ett kulturellt fenomen."

... ja om man jämför dessa två uttalanden så är det ganska uppenbart att rasism kommer i olika skepnader. Springare har dragit på sig en polisutredning för sitt uttalande medan GW´s ord får passera helt oemotsagt.

Vi mäter ju våra människovärlden utifrån hur vi beter oss i våra respektive kulturer. Och att säga en brottsling beter sig "osvenskt" eller att brottet som sådant är ett "kulturellt fenomen" - är inte det samma sak?

Löfvén hade många olika lösningar på problemet med den ökade brottsligheten i gårdagens tv-program. Och jag kan inte låta bli att fråga mig VARFÖR våra makthavare har så stora svårigheter att angripa orsaken till problemet - i stället för att hela tiden möta detsamma med kraftigt ökade resurser - som vi skattebetalare får stå för?

Kan jämföras med en eldsvåda. Tänk er att det ena huset efter det andra brinner och alla vet vem som tänt på och även var hen i fråga finns. Istället för att fånga in den som eldar så ökar man antalet brandmän, bygger fler stationer, säger att hen, den stackarn ser väl inget annat alternativ än att tända på. Och nåde den som vågar komma med förslaget att "vi låser in hen som tänder eld istället". Visst låter det bekant?

När våra politiker ställer kraftigt ökade resurser till förfogande brukar det vara något som är efterfrågat av oss medborgare, något som är en uppenbar åtgärd för att tillgodose en ökad befolkningsmängd och för att vår infrastruktur ska fungera. Ökade resurser har fram tills i dag alltid handlat om vård, omsorg och skola, ibland har det efterfrågats mer poliser i det offentliga rummet. Men nu? Nu handlar det uteslutande om ökade polisresurser. VARFÖR behöver vi nu så mycket mer polisiära insatser? Ja, ingen lär väl säga emot om jag hänvisar till (och nu viskar jag riktigt tyst...) den havererade invandrings- och flyktingpolitik som förts en längre tid i vårt land. Ja, jag viskar, för om jag säger detta högt är jag rasist.

I gårdagens program kunde man höra Löfvén upprepa, med en dåres envishet, följande "mantra":

 • Regeringen har ökat resurserna till polisen med högre belopp än vad polisen själv begärt
 • Vi har ökat antalet platser på våra polisutbildningar och även lagt dom i de städer där behovet är som störst, som t ex Malmö
 • Vi ska forma ett samhälle där människor känner sig trygga och fria
 • Vi ska krossa och knäcka dessa kriminella gäng
 • Utvecklingen måste brytas
 • När människor skjuts och mördas är det allvarligt
 • Fler poliser
 • Fler ordningsvakter
 • Utbyggd kameraövervakning
 • Ökade resurser till polisen
 • Ökade resurser till skolan
 • Ökade resurser till samhället
 • Ökade resurser till kyrkan
 • Detta handlar om unga grabbar som inte ser någon annan möjlighet än att ta till brott. Om vi lyckas med integrering och utbildning och att skaffa fram jobb till dessa ungdomar då är problemet löst
NAIVITETEN HAR FÅTT ETT ANSIKTE!