Kallt ute. Fryser du om ansiktet?

Gott Nytt År på er alla 💜

Nu är det minusgrader ute och vi gör allt vi kan för att skydda vårt ansikte mot kylan. Många av oss smörjer in ansiktet med krämer av olika slag. Något man ofta glömmer är dock att kolla på ingredienserna på förpackningen. Kollar man de vanligaste krämernas info så brukar den första i raden vara aqua. Det som står först är också det som krämer innehåller mest. Aqua är vatten! Och det ska man INTE ha på huden i ansiktet när man går ut i minusgrader. Ganska uppenbart, eller?

Har tagit en av apotekets vanligaste hudkrämer som heter Bulldog, för män. Det är tjugo ingredienser listade och jag har tagit fram förklaringar till allihop. Två av ingredienserna är ekologiska oljor som är helt ok i hudvård. Två stycken av tjugo alltså! Resten är ren skit... ja förutom vattnet då!

Så här säger Bulldog själva om sin produkt:

"En mjukgörande fuktighetskräm speciellt utvecklad för känslig hud. Innehåller baobabolja som är mjukgörande och känt för sin lugnande effekt på huden, havreolja som hjälper till att förbättra hudens barriärfunktion, vilket i sin tur bidrar till att minska risken för ytterligare irritation samt kanadensisk dunört som lugnar huden och minskar rodnad och irritation."

Ok. Det låter ju jättebra. Baaoba och havre är ju fina oljor. Men, nån kanadensisk dunört finns inte i produkten, däremot mjölkört eller rallarros. Varför dom hävdar dunört vet jag inte. Men nr 19, "Epilobium angustifolium" är rallarros...

De "nyttiga" ekologiska ämnen som finns i produkten finner vi på plats 14 och neråt. Med andra ord är det inte mycket av det nyttiga i krämen då innehållet räknas i fallande ordning..

Nu är ju inte Bulldog ensamma om dessa ingredienser. Oh nej, långtifrån! De flesta produkterna på marknaden använder alla eller delar av de ingredienser/ämnen jag listar nedan. Läs och fundera sen över vad ni vill ha i ansiktet när det är minusgrader ute.

(PS! Själv använder jag en ansiktskräm som innehåller tre saker; sheasmör, jojobaolja och nyponros.Bild två...)

Ingredienser Bulldog, se bild:

1. Aqua (Water) – vatten

2. Ethylhexyl palmitate – palmolja, renad på kemisk väg

3. Caprylic/capric triglyceride – Glycerin, framställs genom att ett frätande eller väldigt alkaliskt material som sodium hydroxide tillsätts till animaliska eller vegetabiliska oljor, som t ex vid tvålframställning.

4. Sorbitan stearate -  Kemiskt framställd produkt ur stearin. Dessa blockerar porerna i huden och ökar risken för allergier, hudutslag och även tumörer. Framställs

5. Sodium polyacrylate – ett natriumsalt och en produkt ur stearin. FramställsSodium polyacrylate – natriumsalt, har förmågan att absorbera 100 till 1000 gånger sin massa i vatten är kraftigt uttorkande. Används ofta inom mekanisk industri.

6. Pentaerythrityl distearate – en fettsyra. Används inom beläggningsindustrin som råvara för färger, lacker och tryckfärger, smyckande färger och flygsmörjmedel.

7. Phenoxyethanol – ett konserveringsmedel. Flera studier har visat att fenoxietanol kopplas till kontakteksem och allergier. Forskare har också visat att fenoxietanol triggar samma känslighetsreceptor som chilipeppar, nämligen trpv1.

8. Sodium stearoyl glutamate – sodium är salt, stearoyl är stearinsyra, Glutamat är en aminosyra som framställs genom att särskilda bakterier får växa i en lösning med kolhydrater och ammoniak

9. Benzoic acid – kemiskt konserveringsmedel för livsmedel

10. Carbomer – förtjockningsmedel, en restprodukt från oljeindustrin

11. Tocopheryl acetate – En kemikalie används främst som en antioxidant i läkemedel, kosmetika och matberedningar.

12. Dehydroacetic acid – syntetisk ättiksyra

13. Amorphophallus konjac root extract – kostfiber från konjaktsrot, mest känt som ett kosttillskott för viktminskning och kolesterolhantering

14.  Adansonia digitata (Baobab) seed oil – en bra ekologisk olja från Baobadträdets frökapslar

15. Sodium hydroxide – starkt frätande lut

16. Avena sativa (Oat) kernel oil – en havreolja som används i livsmedel

17. Triticum vulgare (Wheat) germ oil – vetegroddsolja, helt ok

18. Ethylhexylglycerin –

19. Epilobium angustifolium (Willowherb) flower/leaf/stem extract – mjölkört eller rallarros. Framgår dock ej vad av örten man använt och hur det framställts. En bra medicinalväxt.

20. Sodium metabisulfite, Tocopherol - ett Natriumsalt av svaveldioxid, används som konserveringsämne och som antioxidationsmedel. Bildas vid förbränning av svavel. Risk för överkänslighet hos astmatiker.