VÅRA SYMBOLER - VÅRT ARV !

Nedan följer ett urval av solkors-symboler från olika delar av Norden.

MORTORPS KYRKA i Småland
Kyrkans äldsta prydnad är ett konsekrationskors i engelskt rött, som kan ses på västra gavelväggen precis vid trappan upp till läktaren. Det frilades, efter att ha varit dold under ett tjockt lager kalkputs, vid ledningsdragning i samband med renoveringsarbetet 1988-89.

Korset som dateras till sengotisk tid dvs 1400-talet, är mycket ovanligt och vackert. Det är målat med grova penseldrag i frisk och frejdig stil, utfört på fri hand och resultatet tyder på att upphovsmannen var en mycket driven målare. Under medeltiden målade man, i samband med biskopsinvigningen av kyrkor, ofta sammanlagt tolv konsekrationskors på olika ställen i kyrkorna. Antalet syftade på Israels tolv stammar och Jesu tolv lärjungar. Dolt under putsen finns således ytterligare elva kors.









Förmodligen är detta ritten på Himmelsälgen som levde i nordeuropeisk symbolik fram till katolska kyrkan och hos samerna ännu längre. I denna form tycks det vara stjärnbilden Kaitos = Taurus = Tjuren som kompletterad med det vi kallar ena Fisken (upprättstående ovanför) ser ut som en man på ett djur. Samma symbolik finns i Anatolien och Babylonien. Ryttaren är omgiven av solkors. 



Da kristendommen kom til landet ble solkorset et symbol på Kristus i himmelrommet. For å få dette til ble det hugget et lite kors i midten av korsarmene. Det var viktig å spille på kjente symboler for å få folket til å akseptere "Kvitekrist". Solkorsene ble tatt i bruk senere enn steinkorsene. De ble brukt som innvielseskors i kirkene, der de ble malt eller hugget inn i kirkeveggen og viste at dette var Jesu eiendom. (Besök gärna denna hemsida http://www.visitmiddelalderdalen.no/)



Rockester kommenterar:
Solkorset är en flera tusen år gammal symbol som flitigt används i kyrkliga sammanhang, främst den katolska. Här uppe i Norden är våra runstenar fulla av denna och andra symboler. Personligen älskar jag alla dessa gamla vackra symboler och använder mig av dom ofta när jag gör smycken och andra hantverk. För mig symboliserar dom för trygghet. Det är klart man blir förbannad när folk kommer fram och kommenterar dessa, och kallar dom rasistiska. Symboler som våra föräder såg upp till, för att de stod för kristendom, kärlek, trygghet, solen, skörd m m. Detta beteende hedrar ju knappast våra förfäder? Alla de som i generationer har sett till att skapa den trygghet vi i dagens samhälle ser som en självklarhet. Vårdar våra myndigheter (läs åklagare) detta kulturarvarv? Njaaaaää...nä! NÄ!
 
Missbruk?

En 17-åring blir åtalad för "Hets mot folkgrupp" genom att bära dessa symboler. Vi begränsar oss till det Keltiska solkorset underst på bilden. Enligt åklagaren har det:  citat "En klar nazi-koppling med våldsinriktad ideologi och förhärligande av den ariska rasen".
(Ur Expressen 17 feb 2009) Tilläggas kan att jackan beslagstogs...


NÄR, jag frågar NÄR ska dessa galenskaper ta slut? Borde inte våra myndigheter istället bötfälla 17-åringen för missbruk av vårt kulturarv? Varför lär vi inte ut kunskapen om detta i våra skolor? Varför låter vi denna "moderna grupp" av osäkra, obildade människor använda sig av symboler som faktiskt är hela svenska folkets kulturarv? 
När ska vi sluta tramsa och istället för att kalla dessa gamla symboler för "klart nazistiska" se till att bötfälla folk riktigt rejält när de missbrukas?