Apropå rökning...

För att en människa ska överleva behövs konstant tillförsel av syre till alla kroppens organ.
I samband med rökning, stress, doftallergi och inte minst passiv rökning uppstår andningsrelaterade problem som hosta, snabb andning men också yrsel, stickningar i fingrar, irriterande ögon, kalla händer och fötter och t o m magproblem.

Om du rökar när du är gravid då "erbjuder" du ditt foster alla dessa olika symptom. Medan du själv aldrig riktigt tömmer dina lungor på gammal luft, framför allt koldioxid. Utöver alla andra symptom leder denna "icke-tömmande" livsstil ofta till depressioner. Om du kollar in ordet "depression" så kommer det från engelskans "de-pression" vilket betyder "saknar tryck". Det är därför vi så ofta drar djupa andetag när vi blir ledsna, oroliga och när vi gråter, kroppen vet alltså per automatik vad den behöver i detta läget.

Förutom att ditt barn föds med tobaks-abstinens så har det även en starkt försämrad lungkapacitet. Abstinensen gör att de gråter och när du gråter drar du djupa andetag - ännu ett i detta grymma sammanhang vackert bevis på kroppens förmåga att själv veta vad som är bäst.

Att rökning orsakar plötsligt spädbarnsdöd har vi länge vetat. Men, trots att rökningen bland unga kvinnor i samband med graviditet har minskat, så ökar barndödligheten.
Som jag sagt tidigare... strålningen orskar skadad celldelning. Men, det ena förtar inte det andra. Därför är det på sin plats att låta bli både rökning och trådlös teknik under graviditet... så gott det nu går.

En tanke bara... inte skulle Du komma på tanken att ge ditt lilla barn en cigarett att röka... vilket ju inte är någon skillnad egentligen om du nu rökar under graviditeten. Och... ej att förglömma... när brandkåren rycker ut för att släcka en eld använder de koldioxid - därför att detta är så effektivt på att tränga undan syre!

Till sist vill jag även uppmana alla som läser detta, oavsett om du är gravid eller inte. DJUPANDAS! Djupandas med jämna mellanrum. Och... djupandning innebär tyvärr inte att bara dra några djupa andetag. Nej, för att det ska bli ett bra resultat ska du göra så här:
Andas IN fyra gånger i rad... in in in in... då har du fyllt lungorna med frisk luft. Håll där andan och räkna till tio. Andas ut! Därefter andas du lätt ett par gånger... för att sedan andas UT fyra gånger, ut ut ut ut. Du har nu tömt lungorna helt... och håller även här andan och räknar till tio. Andas sen som vanligt och gör gärna om övningen några gånger.

För skoj skull kan du känna efter vilket Du anser vara jobbigast... att hålla andan på inandning eller på utandning. Tycker du att det är svårast att hålla andan på inandning kan det vara ett tecken på att du är en person som har svårt att ta kritik, att du gärna tar kommandot och kan uppfattas som lite "jobbig". Men om du däremot har svårt att hålla andan på utandningen? Då kan det betyda att du har svårt att uttrycka dig, svårt att komma till tals att säga vad du tycker, att du håller dig undan.
Med andningen kan du jämna ut detta. Ju bättre du blir på att djupandas (slappna av) desto lättare blir det i ditt sociala liv - du mår helt enkelt bättre och vågar stå för vem du är.
Tänk så lätt det va ibland va?!