Svenska skolor!

Visom bor i landet Sverige är faktiskt ganska kloka. Vi vet att barn behöver hålla igång och röra på sig. Många gånger säger det sig själv, motion är bra. Det gäller ju alla, inte bara barn. Vi vet också sedan gammalt, att grundläggande motion ger bättre resultat i skolan.
Många var vi som reagerade när gymnastiklektionerna i skolan minskade. VI är också en stark och stor skara som retar oss på det myckna mobilanvändandet i skolan, både på lektioner och raster.
Inte heller är det någon överraskning för oss att Sverige i många århar har legat i topp när det gäller undervisning och resultaten i skolan. Enligt Pisa-studier som gjorts genom åren har vi sett svart på vitt - Sverige har legat i topp.
 
Men nu, nu rasar vårt land snabbt mot botten när det gäller skolresultaten.
Lärarna själva är uppgivna och många slutar sina jobb. Det är svårt att få tag i kvalificerade lärare. Det anställs allt fler icke utbildade på skolorna runt om i landet.
 
Varför det har blivit så? Ja det finns många orsaker. Men grunden till hela försämringen är trots allt de beslut våra politiker tar och har tagit. Beslut som försämrat skolans grunder och gjort det näst intill omöjligt för våra lärare att sköta sina jobb. Det är och förblir endast våra politikers ansvar - det som i dag händer i skolan.
Att nu regeringen, med Fridolin i spetsen, vill införa ÄNNU ETT NYTT betygssystem - ett mera rättvist (?) - gör ju inte saker och ting enklare i skolans värld. Tvärtom. När... NÄR ska vår skola, våra lärare och våra elever få arbetsro? När ska dom få vara ifred?
 
Det finns inte någon arbetsplats i världen som kräver så mycket av sina anställda som just dagens skola. Våra lärare förväntas inte bara utbilda våra barn, nej. De ska också arbeta med "värdegrunder" när det gäller främmande kulturer (alltså fostra barn från andra länder och tala om vad för regler som gäller i Sverige). Lärarna ska också vara pedagoger uti fingerspetsarna och se till "varje barns behov". De ska föra statistik, rapportera allt i minsta detalj i olika dataprogram. De ska ta med elevernas arbeten hem och rätta prov, förbereda lektioner och arbetsmaterial. De ska också hinna med att uppmärksamma om någon mobbas, mår dåligt, har svåra hemförhållanden mm. Samt inte minst - lärarna får inte säga ifrån eller ta tag i en elev och markera. Näpp. Då riskerar dom själva att bli angripna. De lever alltså under ständigt hot från flera av sina elever.
Vi kan ju också nämna lönen. Vem vill göra detta jobb för den lönen?
Vem, VEM vill ha en sådan arbetsplats?
Var i arbetslagstiftningen står det att detta är ok? Vart har deras skyddsombud tagit vägen? Vilken politiker har lärarna på sin sida? Ingen, inte en enda av alla dessa vältaliga och duktiga politiker fattar vad det är som håller på att hända!
 
Eftersom skolan fortfarande fungerar, om än väldigt vacklande, så finns det ju tydligen folk som orkar med jobbet. Men hur länge? 
All heder åt dagens lärare. Allvarligt alltså! Dom är ta mig fan inte dåliga som orkar!
 
I december 2016 kommer en ny Pisa-studie och nya siffror hur det går för svenska skolor. 
 
Sen vet jag inte om jag ska skratta eller gråta, när jag hör talas om den amerikanska forskningsrapporten som säger: "Barn mår bättre och får bättre studieresultat om dom rör på sig". I dag, när vi läser 2016, har dom alltså FORSKAT om detta faktum. Och kommit fram till något som både Du och Jag vet och har vetat hela tiden.
Pinsamt, oerhört pinsamt!