Rasism ser olika ut beroende på vem som säger det!

I Veckans Brott på SVT i går kväll kunde vi se statsminister Stefan Löfvén och Leif GW Persson samtala om den ökade brottsligheten. Vid ett tillfälle bemöter Leif GW det ökade antalet brott och polisens svårigheter att utreda dessa. Han säger bl a:

"- Historiskt sett är det här väldigt osvenskt. Dom här personerna har aldrig integrerats i det svenska samhället och det mest attraktiva näringsfånget för dom här är att ägna sig åt grova brott. Det är dessutom spännande."

Det som är intressant i detta sammanhang, är att ingen av dom andra reagerade på att GW säger "det här är väldigt osvenskt". Jämför GW´s uttalande med polisen Peter Springare, som under en längre tid gått ut i media och påtalat allvaret i situationen. I dag är han rasist-stämplad och får ta emot mycket kritik så fort han öppnar munnen. Senast var när han talade om det ökade antalet gruppvåldtäkter, hur förövarna betedde sig när dom blev gripna, deras kvinnosyn mm. Han sa:

"- Den här människosynen är ett kulturellt fenomen."

... ja om man jämför dessa två uttalanden så är det ganska uppenbart att rasism kommer i olika skepnader. Springare har dragit på sig en polisutredning för sitt uttalande medan GW´s ord får passera helt oemotsagt.

Vi mäter ju våra människovärlden utifrån hur vi beter oss i våra respektive kulturer. Och att säga en brottsling beter sig "osvenskt" eller att brottet som sådant är ett "kulturellt fenomen" - är inte det samma sak?

Löfvén hade många olika lösningar på problemet med den ökade brottsligheten i gårdagens tv-program. Och jag kan inte låta bli att fråga mig VARFÖR våra makthavare har så stora svårigheter att angripa orsaken till problemet - i stället för att hela tiden möta detsamma med kraftigt ökade resurser - som vi skattebetalare får stå för?

Kan jämföras med en eldsvåda. Tänk er att det ena huset efter det andra brinner och alla vet vem som tänt på och även var hen i fråga finns. Istället för att fånga in den som eldar så ökar man antalet brandmän, bygger fler stationer, säger att hen, den stackarn ser väl inget annat alternativ än att tända på. Och nåde den som vågar komma med förslaget att "vi låser in hen som tänder eld istället". Visst låter det bekant?

När våra politiker ställer kraftigt ökade resurser till förfogande brukar det vara något som är efterfrågat av oss medborgare, något som är en uppenbar åtgärd för att tillgodose en ökad befolkningsmängd och för att vår infrastruktur ska fungera. Ökade resurser har fram tills i dag alltid handlat om vård, omsorg och skola, ibland har det efterfrågats mer poliser i det offentliga rummet. Men nu? Nu handlar det uteslutande om ökade polisresurser. VARFÖR behöver vi nu så mycket mer polisiära insatser? Ja, ingen lär väl säga emot om jag hänvisar till (och nu viskar jag riktigt tyst...) den havererade invandrings- och flyktingpolitik som förts en längre tid i vårt land. Ja, jag viskar, för om jag säger detta högt är jag rasist.

I gårdagens program kunde man höra Löfvén upprepa, med en dåres envishet, följande "mantra":

 • Regeringen har ökat resurserna till polisen med högre belopp än vad polisen själv begärt
 • Vi har ökat antalet platser på våra polisutbildningar och även lagt dom i de städer där behovet är som störst, som t ex Malmö
 • Vi ska forma ett samhälle där människor känner sig trygga och fria
 • Vi ska krossa och knäcka dessa kriminella gäng
 • Utvecklingen måste brytas
 • När människor skjuts och mördas är det allvarligt
 • Fler poliser
 • Fler ordningsvakter
 • Utbyggd kameraövervakning
 • Ökade resurser till polisen
 • Ökade resurser till skolan
 • Ökade resurser till samhället
 • Ökade resurser till kyrkan
 • Detta handlar om unga grabbar som inte ser någon annan möjlighet än att ta till brott. Om vi lyckas med integrering och utbildning och att skaffa fram jobb till dessa ungdomar då är problemet löst
NAIVITETEN HAR FÅTT ETT ANSIKTE!
 
 

 

 

 

Kommentera här: